Marko ZupanMarko Zupan
Okrogla miza (foto: Nsi)
Okrogla miza

VIDEO: Okrogla miza o referendumu: V naši družbi ni prostora za dialog

Slovenija | 10.12.2015, 13:25 Marjana Debevec

Nova Slovenija je dopoldne pripravila okroglo mizo, na kateri so poslanka Iva Dimic, Mario Plešej iz pobude Spoštovanje različnih, poznavalka teorije spola Mojca Magdič Belcl in p. Branko Cestnik pojasnili razloge, zakaj glasovati proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

P. Branko Cestnik pravi, da je dialog sicer možen in si ga mnogi tudi želijo, vendar pa je prišlo s strani aktivistov do neke revolucionarne oblike na silo uvajanja zakona skozi parlament. „Ko bo zakon sprejet, pa bomo že šraufali ljudi pa otroke, da bodo sprejeli to družbeno spremembo. To je zelo slabo za Slovenijo“, je povedal Cestnik, ki je tudi prepričan, da bi se o tako pomembnem vprašanju morali oglasiti tudi eminentni profesorji. Kot primer tega, da v naši družbi ni prostora za dialog, je navedel izjave v učbeniku Ljubezen je ljubezen, kjer duhovnike označijo za neonaciste.

Za dialog pa si prizadeva pobuda Spoštovanje različnih. „Nismo zadovoljni s tem, da je to vprašanje postalo neka pretveza za neko radikalno spreminjanje družinske zakonodaje. Želimo si več dialoga in pogovora. Tudi med istospolno usmerjenimi ljudmi so ljudje, ki drugače razmišljajo. Tudi sam se istospolno usmerjen in sem se pridružil pobudi, da dam glas tudi istospolno usmerjenim, ki se ne upajo izpostaviti“, je povedal Mario Plešej.

Mojca Magdič Belcl pa je povedala, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v 15. členu pravi, da je država dolžna mlade vzgajati k družinskemu življenju. Država bo torej morala učiti nove oblike zakonske zveze, ki ne bosta niti več niti samo moški in ženska, ali pa dve osebi istega spola, ampak tudi ljudje, ki pravijo, da nimajo spola, ali pa večkrat prehajajo iz enega spola v drugega. Mnogi se danes teh posledic premalo zavedajo. „Ko se potem v njihovem vrtcu ali pa v šoli pojavi en taki poskus, en eksperiment, potem se pa zgrozijo, kaj zdaj to je: otrok pred ogledalom, ki mora testirati ali je fantek ali deklica, prestrašeni pridejo domov, ne vejo pri čem so. No, ko se pa to pojavi, pa začnejo odreagirati“, je povedal Cestnik. Države, ki so sprejele zakonsko zvezo med istospolnimi, se niso borile in je zdaj konzervativnim strankam zelo žal. Zato spodbujajo nas, da naj se borimo, je povedala Mojca Magdič Belcl in dodala. „Pravijo, da samo strašimo. Čisto vse države, ki so sprejele poroko za istospolne, so začele uvajati teorijo spola“.

Ta novi zakon meni jemlje spol, poudarja Belcljeva. „Jaz sem se poročila pred dvema mesecema in hvala Bogu, da me je matičarka naslovila z besedo žena in moža z besedo mož. Zakonska zveza je izključna stvar med moškim in žensko“, je še prepričana.

Po mnenju Maria Plešeja so države vedno ščitile zvezo med moškim in žensko, ker je le ta sposobna ustvariti novo življenje. „S to spremembo posegamo tudi v pravice otrok, v pravico do svobode govora in do pravico staršev, da vzgajajo otroke s svojim prepričanjem“.

Mojca Magdič Belcl pa je dodala, da je bila družina že mnogo pred nastankom država, zato je država ne more redefinirati. Spregovorila pa je tudi o ideologiji, ki postaja diktatura, ki ne dovoljuje več spolne identitete in spolne usmerjenosti. Vsi udeleženci so se vprašali, ali si res želimo novega totalitarizma, ali res ne znamo spoštovati različnosti. „A je to začetek konca?“, se je vprašala Iva Dimic. Zakon namreč tudi ne predvideva ugovora vesti.

V nekaterih državah so se že odločali na podobnih referendumih, zdaj je pozornost Evrope in sveta usmerjena na Slovenijo. Kaj so tisti procesi, ki so pripeljali do tega, kar se dogaja zdaj tudi pri nas? Povsod je diskurz v smeri: zagotoviti pravice istospolnim. „Mislim, da je v govor človekovih pravic zamaskirano marsikaj“, je še prepričan Plešej.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...