Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Jure Vončina (foto: MKGP)
Jure Vončina

Zelenjavna veriga brez predsednika

Kmetijstvo | 09.11.2015, 14:41

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je popoldne sporočila, da je v petek z mesta predsednika zelenjavne verige nepreklicno odstopil Jure Vončina, sicer direktor Kmetijske zadruge Krka. V odstopni izjavi, ki so jo priložili obvestilu za javnost, je Vončina navedel dva razloga in sicer neobveščanje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pridelovalcev zelenjave o sestanku in vsebini sestanka, kjer je bil predstavljen osnutek nacionalne uredbe za izredne ukrepe, ter neodzivnost ministrstva na pripombe o spremembi osnutka te uredbe.

Pridelovalci zelenjave so lani in letos soočeni s težavami zaradi viškov zelenjave, ki so posledica ruskega embarga. Po Vončinovih navedbah so neuspešno poskušali stopiti v stik s pristojnim ministrstvom, ter z dopisi pojasniti pogled na aktualno problematiko. Ker odzivov ni bilo, je Vončina, kot predsednik zelenjavne verige, sprejel odločitev, da to funkcijo prepusti novi osebi, ki bo pri sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bolj uspešna.

Hkrati pa je v odstopni izjavi še zapisal: "Zelenjavna veriga je v zadnjih treh letih vzpostavila dobro komunikacijo s trgovskimi sistemi in s podpisom dogovora o sodelovanju in krepitvi partnerstva v zelenjavni verigi v letu 2013 postavila dobro osnovo za razvoj tržne pridelave zelenjave. Med letoma 2012 in 2014 se je obseg tržne pridelave zelenjave dvignil za 32 odstotkov, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi delo zelenjavne verige."

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...