Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Opozicija: Zavrnitev Jakliča nov primer negativne kadrovske selekcije vlade

Slovenija | 20.11.2015, 13:47

Je Slovenija na pragu mednarodnega škandala? Da se to utegne zgoditi, je pred dnevi namignil zdajšnji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič, ko je v zapisu v enem od spletnih portalov razmišljal o svojem nasledniku na tem mestu. Večina poslancev ni upoštevala njegovega priporočila. Na listo kandidatov za ta položaj, ki zdaj roma v Svet Evrope, namreč ni uvrstila Klemna Jakliča, čeprav ima med imeni, ki jih je predlagal predsednik države Borut Pahor, največ akademskih referenc. Slišati je opozorila, da gre za nov primer negativne kadrovske selekcije, ter tudi primerjave z ne tako oddaljeno komisarsko zgodbo in blamažo Alenke Bratušek.

Parlamentarni skupščini Svetu Evrope, ki naj bi odločala v začetku prihodnjega leta, je državni zbor na izbiro ponudil: vrhovno sodnico Nino Betetto, odvetnika Marka Bošnjaka in javnosti manj znano pravnico Nino Peršak.

Breznik na očitke o Jakličevi pristranskosti odgovarja: Človekove pravice brani tudi pred svojo kariero

"Gre za uničujočo, škandalozno politično odločitev," je bil kritičen poslanec SDS Franc Breznik. Opozoril je, da je prav na dan, ko je parlament glasoval o seznamu kandidatov za slovenskega člana sodišča v Strasbourgu, slednje izdalo sodbo, v kateri je Slovenija izgubila in v kateri je Betettova napačno razlagala Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. "To je ena izmed favoriziranih kandidatk koalicije. Mislim, da to simbolno pove vse." V največji opozicijski stranki vztrajajo, da ima med imeni, ki jih je predlagal Pahor, Jaklič kot dvojni doktor pravnih znanosti najbolj strokovne kompetence. Breznik je hkrati spomnil na številna priporočila. "Že ta del govori o tem, koga smo dali na stran in kaj pomeni negativna kadrovska selekcija pod to vlado." Po njegovem bo Jakličeva neizvolitev v državnem zboru odmevala tudi zunaj naših meja, saj ga poznajo številni tuji strokovnjaki. Breznik se je odzval še na očitke o Jakličevi pristranskosti, saj se je izpostavil v času afere Patria. "Boj za človekove pravice je boj na vseh straneh. Klemen Jaklič brani pravo tudi pred svojo morebitno kariero. Kariere številnih pravnikov v Sloveniji so bile ustvarjene tako, da so sledili črednemu nagonu. Tisti, ki so osamelci, ki so borci za ohranitev človekovih pravic, pa odpadajo."

Novakova: Predsednik države bi lahko predlagal tri kandidate

Sredino glasovanje večine poslancev prav tako obžalujejo v N.Si. "Očitno reference niso bile dovolj, ampak je prevladalo prepričanje, da nekdo, ki je protestiral pred sodiščem, ne more biti izbran za kandidata za Evropsko sodišče za človekove pravice," je za naš radio povedala strankina predsednica Ljudmila Novak. Ob tem je spomnila tudi na Pahorjevo vlogo. "Če bi predlagal tri kandidate, bi imel tudi kandidat, ki smo ga podpirale desne stranke, več možnosti za izbiro."

V Zboru za republiko poudarjajo: Svetu sporočamo, da ne poznamo demokratičnih kriterijev

Ogorčeni so v Zboru za republiko. Jakličevo zavrnitev v parlamentu označujejo kot škandal brez primere, ki bo še dodatno omajal ugled Slovenije. Kot dodajajo, svetu tako sporoča, da pri nas ne veljajo demokratični kriteriji. Da je državni zbor glasoval povsem samovoljno in arbitrarno, je za Radio Ognjišče poudaril predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. "Odločal je samo po kriteriju ta je naš in ta ni naš, kdor ni naš, ne more nikamor, čeprav je najbolj kompetenten in ima najboljše reference, priporočila in znanja." Da se premier Miro Cerar ne more izogniti odgovornosti, je bil še jasen Šturm. "Je politik, predsednik največje stranke v parlamentu, je tudi pravnik, kar pomeni, da zelo dobro pozna kandidate, dobro ve, kaj pomenijo reference iz Harvarda in Oxforda, prav gotovo tudi ni prezrl opozoril evropskega sodnika Zupančiča, torej je gotovo tisti, ki bi zadevo lahko obrnil v drugo smer."

Odločitev večine poslancev je odmevala tudi na včerajšnjem shodu Za vladavino prava, ki ga ob četrtkih pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani pripravlja Odbor 2014. V svojem govoru zbranim jo je omenil Zvonko Černač. "Slovenska oblast z odločitvami, kot je izglasovanje Nine Betetto in lustracija Klemna Jakliča za Evropsko sodišče za človekove pravice, pošilja na evropski parket napačne signale. Takšne odločitve pa nas tudi oddaljujejo od procesa demokratizacije in vrednotne utrditve družbe."

Uporabniki Tax-Fin-Lex: Jaklič je najuglednejši pravni strokovnjak leta

Ob tem povejmo še, da so uporabniki spletnega portala Tax-Fin-Lex, kjer so zbrane različne informacije z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja, Jakliča izbrali za najuglednejšega pravnega strokovnjaka leta. Izbirali so tudi najuglednejšega davčnega in finančnega strokovnjaka, letos sta to Marian Wakounig in Marjan Odar.

Slovenija, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...