Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež pri evangeličansko-luteranski skupnosti o gradnji zidov: Zidovi so kot samomor

| 15.11.2015, 17:06

Papež Frančišek je danes popoldne obiskal nemško evangeličansko-luteransko skupnost v Rimu. To je bil njegov drugi obisk neke protestantske cerkve. Junija letos je v Torinu kot prvi papež vstopil v svetišče valdeške skupnosti. Odgovarjal je na vprašanja članov skupnosti. Največ pozornosti je poželo vprašanje enega od otrok, ki je od Frančiška želel izvedeti, kaj mu je všeč pri njegovem, poslanstvu. „Resnično me veseli to, da sem duhovnik, da sem pastir,“ je dejal sveti oče.

„Če papež ni škof, če ni duhovnik in pastir, je lahko sicer zelo inteligentna in pomembna oseba, ima veliko veljavo v družbi, ampak mislim, da v svojem srcu ni srečen. In to je moj odgovor na tvoje vprašanje,“ je sveti oče odgovoril na vprašanje enega od otrok.

Naslednje vprašanje je bilo v ekumenskem duhu. Ženo, ki je poročena s katoličanom je zanimalo, zakaj ne moreta z možem skupaj pristopiti k Jezusovi večerji. Sveti oče je spomnil, da smo vsi istega, Jezusovega krsta. Povabil ju je, naj svoja vprašanja položita pred Gospoda. „Vedno se spomnite krsta. Ena vera, en krst, en Gospod, tako pravi Pavel. In vidva iz tega izpeljita posledice. Sam se ne bi zanašal na neka dovoljenja, ker to ni moja pristojnost. Krst, vera, Gospod. Pogovorita se z Gospodom.“

Zadnje vprašanje pa se je nanašalo na migranstko krizo v Evropi in na gradnjo zidov. Sveti oče je spomnil, da je človek od vsega začetka gradil zidove, ter kot primer navedel gradnjo Babilonskega stolpa. Dejal je, da gre pri gradnji zidov zgolj za ošabnost oblasti in moči, da bi izključili druge. „Zid vedno izključuje. Prednost daje moči denarja, ali stolpov. Vedno izključuje človečnost. Zid je spomenik izključevanja. Tudi mi v svojem notranjem življenju velikokrat služimo bogastvu, ničevosti, zgradimo pa zid proti Gospodu in se oddaljujemo od njega. Gradimo zidove. Zame je pri tem pomembna Jezusova beseda. Kaj naj naredimo, da ne bi gradili zidov? Da služimo! Da umivamo noge, služenje drugim, služenje bratom sestram, služenje najbolj potrebnim.“

Sveti oče je še dejal, da hoče človeški egoizem z gradnjo zidov braniti lastno moč, lasten egoizem a ko se brani se oddaljuje od vira bogastva. „Zidovi so na koncu kot samomor, zaprejo te in zaprto srce je grozna stvar. Moj brat pastor, je imenoval Pariz. Zaprta srca. Tudi v imenu boga se da zaprti srca,“ je dejal sveti oče.

Evangeličansko-luteranski skupnosti pripada približno 500 članov iz Rima in okolice. Kristusova cerkev je bila blagoslovljena leta 1922, zgrajena pa je bila na prošnjo nemškega cesarja Viljema II. Zvonovi v cerkvenem zvoniku so kopija zvonov grajske cerkve v Wittenbergu. Rimsko občestvo je že dolga leta v tesnem ekumenskem dialogu z vatikanskimi predstavniki.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.