Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Sožalje Hollandu in francoskemu narodu izrekel tudi slovenski politični vrh

Slovenija | 14.11.2015, 20:25

Na teroristične napade, ki so v petek zvečer pretresli Pariz, se je odzval tudi slovenski politični vrh. Predsednik republike Borut Pahor je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in francoskemu narodu izrekel izraze globokega sožalja in sočustvovanja. Solidarnost sta izrazila tudi premier Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez.

Pahor se je na napade zjutraj odzval na družbenem omrežju Twitter, pozneje pa so iz Pahorjevega kabineta sporočili, da predsednik ostro obsoja "ta nedopustna in neodpustljiva dejanja". Franciji je izrekel solidarnost kot prijateljski, partnerski in zavezniški državi. "Ta tragedija je bila zakrivljena brez sleherne človeške vesti. Njena okrutnost ves svobodoljuben svet napotuje k usklajenemu in enotnemu boju proti terorizmu in obrambi nedeljivega miru in varnosti," še poudarja Pahor.

Prek Twitterja se je že ponoči oglasil tudi Cerar, ki je ostro obsodil tragedijo v Parizu. "Moje misli so z družinami žrtev in francoskim narodom," je zapisal.

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da teroristične napade v Parizu, v katerih je življenje izgubilo toliko nedolžnih ljudi, najostreje obsojajo.

Zunanji minister Karl Erjavec je v sožalju francoskemu kolegu Laurentu Fabiusu izrazil solidarnost "s Francijo, s katero nas zavezuje skupni boj proti terorizmu", in poudaril, da gre za "napad na skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti".

Predsednik DZ Milan Brglez pa je v sporočilu za javnost zapisal, da so napadi v Parizu "nagnusno in zavržno dejanje", zato jih najostreje obsoja. "Ne, ne gre več za človeka. Kajti nekdo, ki je pripravljen za udejanjanje svojih ideoloških postulatov pokončati več kot 120 naključnih posameznikov, katerih krivda je bila le to, da so bili nedolžni, tega imena ni vreden," je poudaril. "Gre za nekoga, ki nima ne vesti ne morale, kaj šele človečnosti v sebi. Edino, kar ga žene, je brezumna ideološka zaslepljenost, ki želi zasejati strah," je poudaril Brglez. Izrekel je sožalje, obenem pa izrazil prepričanje, da bodo iz teh dogodkov francoska in s tem evropska svoboda, enakost in bratstvo izšli še močnejši.

Ob napadih v Parizu v Sloveniji tudi opozorila o upoštevanju varnostnega vidika begunske krize

Teroristični napadi v Parizu odmevajo tudi v slovenski politiki. Tako v političnih strankah izrekajo sožalje francoskemu narodu in svojcem žrtev. Nekateri ob tem opozarjajo tudi na upoštevanje varnostnega vidika begunske krize, predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims pa napoveduje sklic seje komisije.

Grims je tako napovedal, da bo zaradi dogodkov v Parizu v čim krajšem možnem času sklical sejo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ob tem je vnovič spomnil, da vseskozi opozarjajo na varnostni vidik begunskega vala v Sloveniji in Evropi. Dodal je še, da v SDS obžalujejo dogodke v Parizu.

Na pomembnost upoštevanja varnostnega vidika pri migrantskih tokovih je v sporočilu za javnost opozorila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Tako so po njenem mnenju teroristični napadi v Parizu opomin vsem članicam EU, tudi Sloveniji, kako pomembno je upoštevanje tega vidika. "Od evropskih institucij pričakujemo, da bodo naredile vse za ubranitev EU, medtem ko od svetovnih voditeljev pričakujemo, da se združijo v boju proti terorizmu," je še zapisala Novakova. "Vsem družinam, svojcem in znancem žrtev nagnusnih terorističnih dejanj v Parizu izrekamo globoko sožalje. Zgolj združena Evropa lahko kljubuje tistim, ki jo želijo destabilizirati," je še dodala predsednica NSi.

Tudi predsednik SD Dejan Židan je, kot so v SD sporočili prek družbenega omrežja Twitter, izrekel globoko sožalje francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu ter družinam žrtev terorističnega napada v Parizu. "Naše misli so s francoskim narodom v tem trenutku bolečine in žalosti," so zapisali v SD.

Prek Twitterja so se oglasili tudi v zunajparlamentarni SLS, kjer so prav tako izrekli globoko sožalje francoskemu narodu. "Ostro obsojamo napade - napade na nedolžne ljudi in demokracijo," so zapisali. "V SLS z zaskrbljenostjo in globokim obžalovanjem spremljamo nedavne teroristične napade v Franciji, za katere je Islamska država že prevzela odgovornost. Včerajšnji napadi na Pariz so napad na evropski način življenja, na naše skupne vrednote, na srce Evrope. To je bilo teroristično dejanje zoper vse nas, tudi Slovence. Varnostne razmere tudi v Sloveniji že dolgo niso več stabilne ali normalne, kot trdi Vlada RS," pa v odzivu na napade v Parizu pravi predsednik SLS Marko Zidanšek.

Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.