Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Franciji izredne razmere

Slovenija | 14.11.2015, 07:30

V Franciji po nizu terorističnih napadov v petek zvečer veljajo izredne razmere, ki jih je razglasil predsednik Francois Hollande. Ubitih je bilo najmanj 120 ljudi, 200 pa ranjenih. Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi napadov, ki jih je označil za zločin proti človečnosti, odpovedal današnji obisk v Franciji in Italiji.

V Parizu bodo po poročanju časnika Le Figaro danes zaprte vse javne ustanove - šole, muzeji, knjižnice, telovadnice, bazeni, tržnice. Poleg tega so odpovedali vse prireditve. Šolske in univerzitetne ustanove bodo zaprte v celotni osrednji francoski regiji Ile-de-France.

Po navedbah preiskovalcev, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je bilo ubitih najmanj osem napadalcev, od tega naj bi se jih sedem razstrelilo. Trije so to storili v dvorani Bataclan, kjer je bilo največ žrtev med civilisti, trije pa pred stadionom Stade de Frace, kjer je potekala nogometna tekma med Francijo in Nemčijo.

Napad je bil najhujši v Evropi po napadih na madridsko podzemno železnico leta 2004.

Kje so bili napadi?

Daleč največ žrtev, približno 100, je terjal napad na koncertno dvorano Bataclan, kjer je nastopala ameriška rock skupina Eagles of Death Metal. Štirje v črno oblečeni strelci so vstopili v dvorano in začeli streljati na več sto obiskovalcev koncerta. Po navedbah prič so vzklikali "Alah je velik" in za napad krivili vojaško posredovanje Francije v Siriji. Izražali naj bi tudi podporo Islamski državi (IS).

Po posredovanju policije naj bi se trije teroristi v dvorani sami razstrelili, enega pa so zadeli policisti, nakar ga je zaradi bombnega jopiča, ki ga je nosil, prav tako razneslo. Od skupno najmanj osmih napadalcev na več lokacijah v mestu se jih je sedem razstrelilo, enega so ubili policisti.

Dvorana Bataclan stoji le 200 metrov stran od nekdanjega uredništva tednika Charlie Hebdo, ki so ga teroristi napadli januarja letos.

AFP poroča, da so bili najmanj štirje mrtvi v treh eksplozijah blizu nogometnega stadiona Stade de France, kjer sta prijateljsko tekmo igrali Francija in Nemčija.

Napadena je bila tudi kamboška restavracija nedaleč od stadiona, poleg nje pa še še nekaj restavracij in barov v 10. in 11. okrožju v mestu - bar La Belle Equipe, bar Le Charillon, picerija La Casa Nostra.

Predsednik Francije Francois Hollande, ki so ga evakuirali s stadiona med tekmo, je razglasil izredne razmere in zaprl meje ter napovedal, da bodo storilce dobili. Na ulice Pariza je v pomoč policistom poslal 1500 vojakov. Odpovedal je udeležbo na vrhu voditeljev držav G20, ki konec tedna poteka v Turčiji, iz sveta pa prihajajo izrazi sožalja in obsodbe nasilja ter obljube pomoči.

"Na območju Pariza potekajo teroristični napadi v obsegu brez primere. Več deset je mrtvih," je po televiziji dejal Hollande, nato pa napovedal uvedbo izrednih razmer. Poleg tega je zahteval okrepitev vojaških sil. Policija v Parizu pa je ljudi pozvala, naj, če ni nujno, ne hodijo iz stanovanj.

Britanski premier David Cameron je izrazil pretresenost nad napadi, ki so se zgodili v Parizu. Pretresen je tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Iranski predsednik Rohani je zaradi napadov odpovedal obisk v Franciji in Italiji. Ob tem je ostro obsodil napade. "V imenu iranskega naroda, ki je bil sam tarča terorizma, najostreje obsojam te zločine proti človečnosti in izrekam sožalje žalujočima francoskemu narodu in vladi," je v sporočilu zapisal Rohani.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je napovedal, da bo danes odpotoval na Dunaj na sestanek o Siriji, na katerem bo glavna tema boj proti Islamski državi in ekstremizmu, ter da je potrebno priložnost izkoristiti za boljšo mednarodno koordinacijo v boju proti terorizmu, posebej proti IS.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je prek Twitterja sporočil, da z grozo spremlja dogajanje v francoski prestolnici. Na napad se je odzval tudi ameriški predsednik Barak Obama, ki je Hollanda poklical tudi po telefonu. Obsodil je dejanje in zagotovil molitve vsem, posebej tistim, ki so izgubili svoje najbližje. Povedal je, da so v stiku z oblastmi v Franciji in da čakajo na nove informacije. Zagotovil pa je bližino francoskemu narodu. 

V New Yorku so zavarovali vse francoske objekte in povečali policijsko prisotnost na občutljivih lokacijah. Najvišja stolpnica ZDA na jugu Manhattna WTC1, ki je zrasla na ruševinah terorističnih napadov 11. septembra 2001, pa se je v znak solidarnosti prižgala v barvah francoske zastave. Na podoben način so osvetlili tudi druge objekte po ZDA, med njimi mestno hišo San Francisca.

Po ocenah neimenovanih ameriških predstavnikov, ki jih navaja agencija Reuters, so bili napadi v Parizu, za katere doslej še nihče ni prevzel odgovornosti, usklajeni.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.