Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Srečanje ministrantov (foto: p. Ivan Rampre)
Srečanje ministrantov

Srečanje birmancev mariborske nadškofije

Slovenija | 07.11.2015, 11:47 Marjana Debevec

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru poteka prvo srečanje za več kot 1400 birmancev iz 58 župnij mariborske nadškofije. Namen srečanja je povezati mlade, ki se pripravljajo na prejem zakramenta svete birme in jim pomagati, da se vključijo v življenje Cerkve.

Nadškofija Maribor se je odločila, da v začetku priprave na sprejem zakramenta birme zbere birmance na skupnem srečanju z nadškofom Alojzijem Cviklom. Birmanci so se na prireditev odzvali v velikem številu. In kakšen je namen današnjega dne? „Najprej, da se spoznajo med seboj. Nekatere župnije so majhne, zato je bila moja želja, da se dobimo skupaj, da se povežejo med seboj.“ Tako mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

© p. Ivan Rampre

Da bi ostali še bolj povezani med njimi, se je vsaka birmanska skupina pobratila z birmansko skupino iz druge župnije. Da ne bi bili skupaj samo en dan, je v podporo celotni pripravi zaživela tudi internetna stran www.birmanec.si in facebook profil www.facebook.com /birmanec.

© p. Ivan Rampre

Po župnijah priprave na birmo potekajo zelo različno: nekje je ta priprava bolj živa, spet drugje poteka drugače. Zato so imeli mladi dopoldne možnost spoznati, kako se lahko vključijo v Cerkev. Dogajanje se je začelo z uprizoritvijo svetopisemskega odlomka o binkoštnem dogodku, ki so ga ob pomoči dramskega igralca Gregorja Čušina pripravili animatorji Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška.

© p. Ivan Rampre

Sledile so delavnice, kjer so birmanci preko pričevanj in različnih dejavnosti spoznavali, kje in kako živeti darove Svetega Duha v življenju - bodisi preko animatorjev, skavtov, zakonskega, duhovniškega ali redovniškega življenja, poklica profesor ali vzgojitelj, filma itd... Srečanje so sklenili z mladinsko sveto mašo, ki jo je ob somaševanju celjskega škofa Stanislava Lipovška in ostalih navzočih duhovnikih daroval nadškof Alojzij Cvikl.

© p. Ivan Rampre

In kaj bodo mladi lahko odnesli od tega dne? „En tak pogled v življenje Cerkve, tudi lepo doživetje, obenem je pa to uraden začetek priprave na birmo 2016“, je še povedal nadškof Cvikl.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...