Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Družinski referendum – praznik naše srečne prihodnosti

Slovenija | 06.11.2015, 15:10 Marjana Debevec

V ponedeljek bodo začela teči referendumska opravila pred decembrskim referendumom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Koalicija za otroke gre bo v tem obdobju pripravila več dogodkov po vsej Sloveniji, kjer bo imela možnost v osebnem srečanju z ljudmi na terenu predstaviti svoje razloge za zaščito otrok in ohranitev zakonske zveze moža in žene.

V medijih se jasno vidi, da se je kampanja pred družinskim referendumom 20. decembra že začela. V Koaliciji za otroke gre so prepričani, da bo to zelo lepa kampanja. „Z veliko ljubezni, notranjega miru in spoštovanja. Tudi do tistih, ki se z nami ne strinjajo, ali nas celo grobo napadajo. To bo referendum o ljubezni. Ljubezni mame in očeta do otroka in o ljubezni otroka do njiju. To je nekaj najlepšega in taka bo tudi kampanja“, je za naš radio povedal sovoditelj koalicije Za otroke gre! Aleš Primc.

Sovoditeljica omenjene koalicije Metka Zevnik pa poudarja, da bodo v kampanji objeli bomo Slovenijo. „Največji mediji ne spoštujejo mame in očeta, stare mame in starega očeta ter temeljnih otrokovih pravic, zato bomo šli neposredno med ljudi. Tam ne morejo manipulirati. Tam ljudje v živo slišijo za kaj gre. Tako, da res lepo vabim vse, da se udeležijo naših srečanj. Seveda pa je nekaj medijev, ki spoštujejo mamo in očeta. Med njimi so gotovo Radio Ognjišče, Družina, NOVA24.TV.SI, 24kul.si, iskreni.net, če jih nekaj omenim. Vabim vas, da spremljate te medije, ki bodo gotovo korektno poročali“.

Kaj so bistvene stvari pri noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, zaradi katerih je zanje nesprejemljiv? Zakon ukinja tisočletno zakonsko zvezo žene in moža. Ukinja pomen mame in očeta za otroka. „Po novem zakonu je za otroka čisto vseeno, s kom živi. Mi seveda vemo, da to ni res. Otrok rabi tako mamo kot očeta. Seveda je najbolje, da živi skupaj z njima in da se imata mama in oče rada. Če pa je ta ljubezen ugasnila in sta se mama in oče ločila, otrok še vedno ohrani oba. Njuno skrb in ljubezen. In te mamine in očetove skrbi in ljubezni do otroka in otrokove do njiju zakon ne upošteva. Zakon predvsem jemlje in kar je najhuje največ jemlje otrokom“.

Predlagatelji novele zakona izpostavljajo človekove pravice, Koalicija za otroke gre za opozarja, da zakon pred pravice otrok postavlja želje odraslih. „Mi smo tisti, ki postavljamo človekove pravice na prvo mesto“, trdita Primc in Zevnikova in dodajata: „In to najbolj temeljne. Otrokovo pravico do mame in očeta, otrokovo pravico, do dostojanstva in identitete. Ta zakon je proti temeljni človekovi pravici do ugovora vesti. Nasprotuje človekovi pravici staršev do vzgoje otrok v skladu s svojim prepričanjem. Nasprotuje človekovi pravici do svobodnega izpovedovanje vere. Vse te kršitve človekovih pravic se dogajajo v 20 državah, kjer so sprejeli tak zakon. Na Švedskem so šli celo tako daleč, da so ukinili moška in ženska javna stranišča, ker so preveč poudarjala že na prvi pogled, da smo ljudje ženske in moški.“

V soočenjih smo večkrat že slišali in tudi verjetno še bomo, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nikomur nič ne jemlje, ampak samo širi pravice še na istospolne pare. Zagovorniki družine ter zakonske zveze med možem in ženo pa menijo prav nasprotno. Prepričani so namreč, da nam zakon jemlje zakonsko zvezo žene in moža; iz temeljne družinske zakonodaje jemlje moški in ženski spol; jemlje otrokovo pravico do mame in očeta; otroku jemlje identiteto, poznavanje prednikov in dostojanstvo; jemlje svobodo učiteljev, sodnikov, socialnih delavcev; jemlje svobodo govora, vesti in mišljenja vsem, ki mislimo, da sta mama in oče otrokova pravica; jemlje denar za uvajanje nove ideologije na vseh področjih; jemlje denar iz proračuna in ga daje nasprotnikom otrokovih pravic za razširjanje njihove ideologije in nenazadnje nam jemlje pravico do naše vere (za kristjane, muslimane, hindujce, budiste).

Predlagatelji zakona tudi trdijo, da z novelo odpravljajo določene neustavnosti, na katere je opozorilo ustavno sodišče. Vendar pa je omenjeno sodišče ugotovilo neustavnosti v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Pojavlja se torej vprašanje, zakaj spreminjati zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, katerega ustavnost ni bila nikoli pod vprašajem. „To je ugotovilo tudi ustavno sodišče in zato dovolilo referendum“, pravi Primc. „Tisočletna zakonska zveza žene in moža ni protiustavna in ni v nasprotju s človekovimi pravicami. To je že velikokrat, nazadnje ponovno julija letos potrdilo tudi evropsko sodišče za človekove pravice v sodbi Oliari in dr. proti Italiji. Oni ves čas govorijo o nekih pravicah, v resnici pa jih očitno nočejo. Vlade, ki ne spoštujejo mame in očeta so bile v zadnjih 15 letih na oblasti 10 let in če bi hoteli, bi vse te stvari lahko že zdavnaj uredili in temu ne bi nihče nasprotoval. Nasprotujemo pa, in to že 15 let temu, da se razvrednoti pomen mame in očeta in uzakonijo posvojitve otrok v homoseksualna razmerja“.

Koalicija za otroke gre med drugim opozarja na uvajanje teorije spola v našo družbo, če bo zakon v takšni obliki, kot je bil sedaj sprejet, tudi uveljavljen. Omenjena ideologija ne priznava, da obstajata ženski in moški spol. Uči, da naj si ljudje spol sami določamo in potem seveda tudi poljubno izbiramo spolno usmerjenost. „To se morda zdi komu nemogoče, ampak to je predvsem med učitelji že zelo razširjeno, saj so fakultete, kjer se učijo za ta poklic že več kot deset let prežete s temi nazori. Najprej bodo na udaru otroci v šolah. Mnogi so že bili, saj je bil pred leti že pripravljen priročnik z naslovom Ljubezen je ljubezen, ki je namenjen prav temu, kako otroke v šoli učiti te stvari. Za ta priročnik Združena levica predlaga, da bi moral biti uradno učno gradivo v šolah. Kako to izgleda, si lahko ogledate na internetu. V iskalnik vpišite Ljubezen je ljubezen“, je dejal Aleš Primc.

Posledice omenjene zakonodaje pa bi močno čutili tudi javno uslužbenci. Vsi, ki se s to novo državno ideologijo ne bi strinjali, bi morali zatajiti svoje prepričanje ali pa bi izgubili službo. To velja za učitelje, socialne delavke, sodnike in druge javne uslužbence. Zevnikova in Primca sta tudi povedala, da kdor se s tem ne bi strinjal, seveda ne bi mogel dobiti službe. Tudi podjetniki v zasebnem bi morali zaposlovati in poslovati po takih kriterijih. Sicer bi grozile visoke denarne kazni ali celo zapor. Tovrstno zakonodajo poznajo vse države, ki so sprejele tak zakon in tudi na ta način preganjajo drugače misleče. Najbolj je morda znan primer matičarke Kim Davis, protestantke kristjanke iz ZDA, ki so jo celo strpali v zapor. Ob obisku v ZDA se je z njo srečal in ji izrazil podporo tudi papež Frančišek.

In kaj voditelja Koalicije za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc pričakujeta, da se bo zgodilo 20. decembra? „Veliko veselje in srečo, da bomo lahko spet javno in množično izrekli naše spoštovanje do mame in očeta, stare mame in starega očeta. To bo velik praznik. TOKRAT MORAMO RES VSI, KI IMAMO RADI MAME IN OČETE IN HOČEMO DOBRO NAŠIM OTROKOM PRITI NA REFERENDUM. SAJ NAS MORA PROTI OBKROŽITI 345.000. Lepo prosim vse, ki nas poslušate. Pomembno je. Pojdimo na referendum in obkrožimo PROTI. In povabimo na referendum še čim več, sorodnikov, prijateljev, sosedov in znancev. Tako bo to res pravi družinski referendum in praznik naše srečne prihodnosti“.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...