Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Vatikan očitke na račun svojih financ v novih knjigah označil za že znane

Svet | 05.11.2015, 16:31

Izšla je prva od dveh knjig, ki naj bi razkrivali skrivnosti vatikanskih financ. Nosi naslov Križev pot, njen avtor Gianluigi Nuzzi je ob njeni predstavitvi v Rimu trdil, da je vatikanska komisija za nadzor nad financami prikrivala nepravilnosti. V prihodnjih dneh naj bi luč sveta ugledala še knjiga Emiliana Fittipaldija z naslovom Pohlep. Vsebina obeh del, ki naj bi slonela na zaupnih dokumentih, je že pred časom zakrožila po italijanskih medijih. Tiskovni urad Svetega sedeža je že v prvem odzivu sporočil, da knjigi ustvarjata zmedo ter neobjektivne in pristranske interpretacije. Vatikanski tiskovni predstavnik pater Federico Lombardi je v pogovoru za Radio Vatikan dodal še, da vsebujeta zastarele podatke. Obenem je zanikal, da bi medijsko poročanje kakorkoli vplivalo na počutje papeža Frančiška.

Nuzzi je razvpiti italijanski novinar, ki je med drugim eden osrednjih akterjev v aferi Vatileaks iz leta 2012. V svoji novi knjigi med drugim piše o nabirki Petrov novčič, ki je vsako leto na praznik apostolov Petra in Pavla pripravijo v škofijah po vsem svetu. Nuzzi navaja, da gre 80 odstotkov tega denarja v blagajne rimske kurije, kar je po njegovem preveč. Med drugim trdi, da je del sredstev namenjen razkošnim stanovanjem nekaterih kardinalov. Po njegovih navedbah naj bi v Vatikanu ob inventuri umanjkalo za več kot poldrugi milijon evrov blaga. Vatikanska komisija za nadzor nad financami naj bi ugotovila tudi previsoke stroške za gradbena in obrtniška dela, obstajali naj bi indici za utajo davkov.

Fittipaldi, ki je urednik časopisa L'Espresso, naj bi v svojem delu pisal o prekomernih izdatkih novega vatikanskega tajništva za gospodarstvo. Kot navaja, naj bi njegovi člani porabili na tisoče evrov za lete v poslovnem razredu, oblačila po meri in dragoceno pohištvo. Tudi on očita porabo denarja, namenjenega dobrodelnosti, za potrebe kurije.

Navedbe v knjigah naj bi temeljile na tajnih podatkih. Vatikanska žandarmerija je v preteklih dneh prijela in zaslišala nekdanja tajnika in članico omenjene komisije, ki sta imela dostop do njih. Medtem ko se je duhovnik Lucio Angel Vallejo Balda zavil v molk, je Francesca Chaouqui povedala, da ni storila ničesar in je prepričana, da je v celoti pojasnila svoj položaj. Širjenje in objavo zaupnih dokumentov v Vatikanu obsojajo, menijo da to ne bo privedlo do resnice. Kot dodajajo, gre za izdajo zaupanja papeža Frančiška in tudi nezakonito dejanje. Poudarjajo tudi, da to ni način, kako pomagati poslanstvu svetega očeta.

Pater Lombardi je pojasnil, da je papež sam naročil zbiranje različnih podatkov, ki bi mu pomagali pri oblikovanju reform. Zato je tudi ustanovil omenjeno komisijo. O dejstvih in številkah, ki so odtekli od tam, po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža obstaja več različnih interpretacij. V knjigah, ki zdaj dvigujeta prah, po njegovem manjka objektivna ocena dejanskih razmer, zato dajeta napačen vtis, da v Vatikanu vladata nered in pomanjkanje nadzora.

Na očitke, povezane z nabirko Petrov novčič, je odgovoril, da je ta denar že od nekdaj namenjen različnim dejavnostim po presoji papeža. Glavnina je predvidena za dobrodelnost in pomoč ubogim, a sredstva gredo tudi za delovanje kurije, papeževe pobude zunaj rimske škofije, predstavljanje njegovih katehez vernikom in podpori 180 diplomatskim predstavništvom Svetega sedeža po vsem svetu, ki služijo krajevnim Cerkvam.

Pater Lombardi je zanikal medijsko poročanje, da naj bi bil papež Frančišek zaradi novega škandala povsem zagrenjen. Kot je dodal, sveti oče iz omenjenih knjig ne dela nikakršnih sklepov. "Položaj pozna in ve, kaj je treba storiti." Papež Frančišek se bo, tako pater Lombardi, skupaj s sodelavci še naprej trudil za vzpostavitev pravilnega in preglednega upravljanja posvetnih dobrin.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...