Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Radio Proglas (foto: Tone Gorjup)
Radio Proglas

Konferenca CERC v Brnu na Češkem

Svet | 18.10.2015, 01:00 Tone Gorjup

Tridnevno srečanje Evropske konference krščanskih radijskih postaj (CERC) med 14. in 16. oktobrom je gostila ekipa češkega katoliškega Radia Proglas, s sedežem v Brnu. Sestavni del srečanja je bil obisk njihove redakcije, ki je v dvajsetih letih oblikovala v radijsko postajo, ki povezuje katoličane vseh škofij na Češkem. Posebno pozornost posveča glasbi, ki je bila tokrat ena izmed tem na konferenci. V sklepnem delu smo se ustavili še pri govoru papeža Frančiška v Evropskem parlamentu.

20 let Radia Progas

Radio Proglas ima svoje prostore v škofijski srednji šoli, ki stoji na griču nedaleč od Spilberka. V pritličju so upravni prostori, kjižnica, radijska kapela in še kaj.

Radijska kapela, Proglas
Radijska kapela, Proglas © Tone Gorjup

V prvem nadstropju pa novinarski desk, vrsta večjih in manjših studiev … V knjižnici, ki jo uporabljajo tudi za sestanke in družabna srečanja, nas je pričakala skupina otrok in nam predstavila venček narodnih pesmi. Glasbeno presnečenje nas je čakalo tudi v prvem nadstropju, kjer se je za oddajo v živo pripravljala skupina Ponk, ki izvaja ljudsko glasbo iz Češke in drugih srednjeevropskih držav s pridihom džeza, roka in bluza. Najbolj je presenetil igralec na cimbale, ki je doktoriral iz tega inštrumenta. Cimbale so večje, kot jih poznamo pri nas. Imajo štiri noge in pedal. Iz inštrumeta je izvabil neverjetne melodije … Na radiu je nekaj nad štirideset zaposlenih, program je sestavljen podobno kot na Radiu Ognjišče. Imajo tudi Klub prijateljev Radia Proglas, ki s svojimi darovi podpirajo njegovo delovanje. Trikrat letno izdajo svoj časopis.

Nastop otroške glasbene skupine na Radiu Proglas
Nastop glasbene skupine na Radiu Proglas © Tone Gorjup

Glasba včasih zgovornejša od besed

Zadnji dan smo začeli s sveto mašo v bližnji dominikanski cerkvi sv. Mihaela. Tudi tam nas je pričakala glasbena skupinica, ki je obogatila bogoslužje. Zato se nam je zdelo povsem naravno, da nekaj časa posvetimo muziki in njenem mestu v radijskem programu. Glasba dopolnjuje govorjeno besedo, lahko pa nagovarja močneje od nje, saj pove tisto, kar z besedami ni mogoče povedati. Vprašali smo se, ali papeževa pobuda, naj gremo na obrobje, velja tudi za svet glasbe? Govorili smo o tem, kako in pod kakšnimi kriteriji posamezne radijske postaje uvrščajo glasbo v svoj program. Kakšno mesto ima v programih duhovna glasba in kakšno liturgična.

Skupina PONK na Radiu Proglas
Skupina PONK na Radiu Proglas © Tone Gorjup

Papež v Evropskem parlamentu

V sklepnem delu srečanja smo posebno pozornost namenili govoru papeža Frančiška v Evropskem parlamentu. Že v gospodarski krizi, še bolj pa v begunski, se je pokazalo, da Evropa nima odgovorov na številne izzive, s katerimi se srečuje. Do neke mere odgovarja na izzive gospodarstva, sicer pa tudi druge težave skuša razumeti in reševati v luči ekonomije. Če povemo po domače, o vsem odloča denar. Nima pa odgovorov, kako ravnati v primeru Grčije, Ukrajine, Sirije … Papeževo sporočilo upanja in njegove spodbude, so z odobravanjem sprejeli poslanci različnih prepričanj v Evropskem parlamentu in mu v marsičem pritrdili. To se je pokazalo, ko smo jih gostili na naših radijskih postajah. In kaj je povedal papež? "Evropa, ki se ni pripravljena odpreti presežnemu, nima prihodnosti." Ali so evropske ustanove to spodobne uresničevati v svojem delovanju, je drugo vprašanje. Po papeževih besedah mora biti v središču človek s svojim dostojanstvom. Tega pa ni brez priznanja dragocenost človeškega življenja, ki nam je bilo podarjeno. Dobili smo ga zastonj, zato ne more biti predmet izmenjave ali prodaje. Šele ko spoštujemo človeka kot osebo in družino, ki sta osnovni del vsake človeške družbe, se lahko zavzemao za skupno dobro, za preseganje različnosti, za mir v Evropi in med vsemi narodi sveta. Samo tako se lahko povrne zaupanje v ustanove evropske povezave … Evropa mora znova odkriti svojo dušo, da bo kos nalogam, ki so pred njo. Krščanske radijske postaje lahko doprinesejo svoj delež k temu. Pri tem moramo paziti , da ne podležemo tej ali oni ideologiji, ampak tudi sami izhajamo iz Kristusa in ga s posredovanjem njegovega evangelija, resnice, lepote in dobrote posredujemo vsem, ki so nam pripravljeni prisluhniti. Tako smo razmišljali v sklepnem delu srečanja predstavnikov krščanskih radijskih postaj v sklepnem delu našega srečanja v Brnu na Češkem.

Udeleženci srečanja CERC Brno 2015
Udeleženci srečanja CERC Brno 2015 © Tone Gorjup

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...