Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Sveto pismo in križ (foto: Rok Mihevc)
Sveto pismo in križ

Dan reformacije v znamenju Lutra, Trubarja in ekumeniza

Slovenija | 31.10.2015, 12:51 Tone Gorjup

Zadnji dan oktobra pri nas in po svetu praznujemo „dan reformacije“. Za začetek tega verskega gibanja velja namreč 31. oktober 1517, ko je avguštinski redovnik in profesor svetopisemskih ved na univerzi v Wittenbergu Martin Luther objavil 95 teoloških tez Za razjasnitev močí odpustka. V Sloveniji je to tudi državni praznik in dela prost dan. Sicer pa ima dan reformacije tudi ekumenski poudarek, saj sta Svetovna luteranska zveza in katoliška Cerkev 31. oktobra 1999 podpisali skupno izjavo o nauku o opravičenju.

Avguštinski duhovnik Martin Luter je v svojih teoloških tezah, ki jih je objavil na današnji dan leta 1517, grajal prakso in zlorabo trgovanja z odpustki v tedanji Cerkvi ter razvil nauk o opravičenju. Ta dan velja za začetek reformacije, ki je sprožila v katoliški Evropi verske delitve in nastajanje novih veroizpovedi. V Sloveniji je 31. oktober od leta 1992 državni praznik - dan reformacije. Gre za dela prost dan, ki ga vsebinsko povezujemo z osrednjo osebnostjo protestantizma na Slovenskem Primožem Trubarjem. Pot obeh je bila precej podobna. Oba sta bila v prvem delu življenja katoliška duhovnika. Zaradi številnih slabosti v takratni Cerkvi sta začutila sta potrebno po njeni prenovi. Luter je sprva predlagal prenovo katoliške Cerkve, a zaradi spora s cerkveno in svetno oblastjo je pristal na robu in se odločil za svojo smer. Trubar je mu je samo sledil.

Praznik v Sloveniji ne postavlja v ospredje novega nauka, ampak rojstvo slovenskega knjižnega jezika in očeta prve slovenske knjige Primoža Trubarja. Osrednja proslava je bila včeraj v Celju, na kateri je zbrane nagovoril zgodovinar Igor Grdina. Več prazničnih prireditev je na sporedu tudi danes. V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani je bila dopoldne slavnostna prireditev s koncertom v spomin na 15. obletnico podpisa sporazuma med Evangeličansko cerkvijo in vlado o pravnem položaju in duhovni oskrbi vojaških oseb v slovenski vojski. Na Trubarjevi domačiji pripravljajo glasbeno predstavo Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture.

Zadnji oktober, ki že skoraj pol tisočletja velja za začetek reformacije, je v pričakovanju jubilejnega leta 2000 prinesel pomemben korak na poti zbližanja med katoliško in luteransko Cerkvijo. Predstavniki obeh so 31. oktobra 1999 v Augsburgu podpisali izjavo o poenotenju nauka o opravičenju. Podpis dokumenta je okronal skoraj trideset let trajajoč teološki dialog, ki je pripeljal do tega, da sta obe krščanski veroizpovedi priznali temeljno strinjanje v nekaterih bistvenih točkah tega nauka. S tem so se končale stoletne „doktrinalne“ obtožbe; obenem je bil postavljen trden skupen temelj za nadaljnji ekumenski dialog. Soglasje z omenjenim dokumentom sta na simbolni ravni potrdili tudi katoliška in evangeličanska Cerkev v Sloveniji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...