Trojica sodnikov, ki je dobila zaušnico ustavnih sodnikov bo še naprej kreirala proces Patria

Slovenija | 31.10.2015, 16:10

Poročali smo že, da se je predsednik SDS Janez Janša pritožil na zastaranje primera Patria. V nedavnem pogovoru za naš radio je sicer povedal, da odgovora še ni prejel, pred dvema dnevoma pa je njegov odvetnik Franci Matoz dobil odločbo, da bo o Janševi pritožbi odločal isti senat, ki je potrdil prvostopenjsko sodbo, ki je bila s strani ustavnega sodišča razveljavljena in poslana v ponovno sojenje.

Senat višjih sodnikov, ki bo odločal o pritožbi na zastaranje primera Patria sestavljajo Mateja Lužovec, Milan Štrukelj in Silvana Vrebac Arifin. To je trojica tistih, ki so Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča obsodili za nekaj, kar naj bi se zgodilo neznano kje in neznano kdaj. Vsi trije so bili poslani tudi v zapor in tam nekaj časa odsedeli, vse do dne, ko so ustavni sodniki po pritožbi odvetnikov v zadevi Patria zaradi nezadostne konkretizacije ugotovili kršitev načela zakonitosti v kazenskem pravu. Do drugih očitanih kršitev se zato niso opredeljevali.

Izjema je pritožba Janeza Janše, kjer so ugotovili, da mu je bila zaradi ravnanja predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše kršena pravica do nepristranskega sojenja. Masleša je namreč sodeloval pri odločanju o zahtevah za varstvo zakonitosti v tej zadevi, nekaj mesecev pred tem pa se je po ugotovitvah ustavnega sodišča v javnem govoru "kritično odzval na destruktivne napade na sodnike, ki zaradi zaveze molčečnosti ne smejo odgovarjati na kritike". Ob tej priložnosti je kritiziral stališča, ki jih je izrazil Janez Janša o višjem sodišču, ki je zavrnilo njegovo pritožbo, so spomnili na ustavnem sodišču.

Glede na kritične izjave vodstva slovenskega pravosodja po odločitvi ustavnih sodnikov, ki so zadevo poslali v ponovno sojenje bi lahko rekli, da se z imenovanjem omenjene trojice skoraj norčujejo iz ustavnih sodnikov. Kot nam je potrdil Janša so že vložili zahtevo za izločitev senata . A glede na to, kako so branili Maslešo, je težko verjeti, da bodo tej pritožbi ugodili. Seveda pa to ni edino nasprotovanje ustavnim sodnikom, ki so jasno povedali, da naj bo ponovitev začetka postopka pred drugim sodnikom.

Slovenija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...