Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zakonca Siter o pričakovanjih ob sklepu sinode o družini

Cerkev na Slovenskem | 24.10.2015, 11:00

V Vatikanu bodo s slovesno sveto mašo, ki jo bo jutri dopoldne na Trgu svetega Petra daroval papež Frančišek, končala tritedenska sinoda o družini. Na njej so škofje in kardinali z vsega sveta skupaj s strokovnjaki in 18 zakonskimi pari iskali načine, kako podpreti današnjo družino ter ji pomagati živeti njeno poslanstvo v Cerkvi in svetu. Sinodalni očetje bodo danes popoldne glasovali o vsakem členu sklepnega poročila posebej. O svojih pričakovanjih ob sklepu sinode sta za naš radio spregovorila voditelja društva Družina in življenje Vilma in Dani Siter.

Sinodalni očetje so v treh tednih intenzivnega dela odprli številne izzive in vprašanja, s katerimi se soočajo današnje družine. Spregovorili so tudi o nenadomestljivi vlogi družine in njeni poklicanosti v sodobnem svetu. Večkrat so poudarjali pomen odkrivanja resnice v ljubezni. "Sinodalni očetje in vsi, ki so tam prisotni, lahko res v duhu odprtosti, resnice in ljubezni povedo svoja pričevanja, mnenja, opažanja, dajo svoje predloge. To se tudi dogaja. To mi je tudi všeč, da kljub raznolikosti, različnim mnenjem zadeva ne poteka v enem duhu," je povedal Dani Siter. "Zelo me je nagovorila misel enega od sinodalnih očetom, mislim, da je bil to nadškof iz Los Angelesa, ki pravi, da je to nekaj neverjetnega, da lahko Cerkev danes moli, uči, se pogovarja in odloča kot ena družina v veri v enega Boga in en evangelij ter v edinosti in povezanosti s svetim očetom papežem Frančiškom," je dodala Vilma Siter.

Sinoda naj bi po njunem prepričanju podala jasno podobo o stvareh, ki so se skozi zgodovino zameglile. "Predvsem pa, da zakona in družine ne moremo redefinirati, to je jasno zastavljeno že v Svetem pismu," je poudaril Dani Siter. Tam je namreč zapisano, da je Bog ustvaril moža in ženo po svoji podobi. Sinoda zato poudarja, da je treba narediti most do te skoraj že pozabljene resnice. "Most do razumevanja današnjega človeka, da bi danes človek znova razumel Bogu podobnost, to poklicanost, da smo nosilci Božje podobe," je dodal. Ko sta mož in žena v odnosu z Bogom in v edinosti med njima, Njegovo ljubezen in lepoto poročenosti pričujeta tudi navzven. "Zgraditi moramo te mostove do ljudi, ki tega ne razumejo. Pristopati moramo nežno in inovativno, na nov način in z novo gorečnostjo."

Predvsem pa je pomembno, da se duh sinode zdaj nadaljuje v krajevnih Cerkvah. "Zakonci smo pravzaprav tisti, ki smo poklicani, da prihajamo na pomoč vsem tistim okoli nas, ki so že izgubili upanje, da se v družini sploh da lepo živeti," meni Vilma Siter. Po njenih besedah so družine okna, skozi katere se vidijo nebesa. Danes ljudje pogosto več nimajo upanja, zato je naloga družin prav ta, da pobrišejo ta okna, sta prepričana Siterjeva.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...