Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Logo svetovnega dne statistike (foto: worldstatisticsday.org)
Logo svetovnega dne statistike

Dan statistike za boljše podatke in posledično za boljše življenje

Slovenija | 20.10.2015, 17:17

20. oktober je svetovni dan statistike. Statistična skupnost, v kateri so statistični uradi ter izobraževalne in raziskovalne ustanove, ga zaznamuje na pobudo Združenih narodov. Vodja tamkajšnjega oddelka za Stefan Schweinfest ob tem poudarja, da gre za odlično priložnost za začetek pogovorov med uporabniki statističnih in ostalih podatkov na vseh ravneh ter tistimi, ki jih pripravljajo. V Sloveniji je nacionalni statistični urad izdal posebno publikacijo, v kateri našo državo na posameznih statističnih področjih primerja z ostalimi evropskimi državami. Prav tako je odprl svoja vrata.

Geslo letošnjega dneva statistike je: »Boljši podatki. Boljše življenje.« Opozoriti želi, da uradna statistika pomaga odločevalcem razvijati politike, ki vplivajo na življenja milijonov ljudi, zato izboljšani viri podatkov, dobre statistične metode, nove tehnologije in izboljšani statistični sistemi omogočajo boljše odločitve, ki vodijo k boljšemu življenju vseh nas. "To je priložnost, da pokažemo svoje dosežke, osredotočene na ključne koncepte kakovosti in vzdržljivosti, ter predstavimo svoj edinstven položaj, ko kot uradni statistiki prispevamo k izboljšanju življenj," je v posebnem video sporočilu spomnil Schweinfest.

Nekaj podobnega je dejala tudi generalna direktorica slovenskega statističnega urada Genovefa Ružić. Po njenih besedah je dejavnost, s katero se ukvarjajo v ustanovi, ki jo vodi, pomembna, koristna, uporabna in dostopna. Nekateri anketiranci po njenih besedah menijo, da statistiki sprašujejo preveč, drugi menijo, da je podatkov premalo. A dejstvo je, tako je dodala, da se podatki uporabljajo in to čedalje bolj. V našem statističnem uradu izvajajo približno 300 statističnih raziskovanj, pri pripravi podatkov o inflaciji je na primer vključenih 20 ljudi.

"Boljši, slabši, povprečni." Tako pa so v slovenskem statističnem uradu poimenovali novo publikacijo, v kateri so pripravili primerjavo podatkov o Sloveniji med ostalimi evropskimi državami na različnih področjih, med drugim primerjavo izbranih cen. Kilogram belega kruha v Sloveniji na primer stane 1,85 evra, medtem ko je treba na Finskem zanj odšteti 3,96 evra in v Bolgariji 72 centov. Še ena od zanimivih statistik se nanaša na spremembo cen stanovanj v lanskem letu. V Sloveniji so se cene med vsemi evropskimi državami najbolj znižale.

Na današnjem dnevu odprtih vrat so obiskovalci slovenskega statističnega urada izvedeli vse o tej ustanovi, zbiranju in statistični obdelavi podatkov ter o njihovem iskanju in praktični uporabi.

Slovenija, Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...