Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Zastranje primera Patria: Pri človekovih pravicah se ne pokleka zaradi ljubega miru

Slovenija | 26.09.2015, 09:34

"Kadar gre za branjenje svojih lastnih vrst, očitno tudi pravo in ustava morata popustiti," se je na zastaranje primera Patria za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" odzval predavatelj na Harvardu dr. Klemen Jaklič. Opozarja, da je odločba ustavnega sodišča jasna in če bi ji sodnica sledila, do zastaranja sploh ne bi moglo priti.

Uvodoma je Jaklič dejal, da obžaluje, da je prišlo do zastaranja primera Patria. To je po njegovih besedah nova napaka rednega sodstva, ki ne jemlje resno ustave. "Odločba ustavnega sodišča po mojem prepričanju ne bi mogla biti bolj jasna. Redno sodišča pa očitno ne jemlje tega resno. Kadar gre za branjenje svojih lastnih vrst očitno tudi pravo in ustava morata popustiti."

Trdi, da je sodstvo je s to potezo izgubilo še dodaten del legitimnosti. Primer bi morali po pravu pripeljati do konca, saj je bil takšen tudi duh ustavne odločbe, poudarja Jaklič. "Neke kolegialne sodniške naveze pa so zadeve pripeljale do te mere, da so se raje odločili za zastaranje. Osebno v tem vidim, da sodstvo brani samo sebe pred to veliko polomijo, ki jo je zakuhalo. Priznati to veliko napako, tudi če to terja odločbo ustavnega sodišča, je očitno pretežko. Ta primer je največji pravni škandal od samostojnosti Republike Slovenije in očitno bo tako tudi ostalo za naprej in v opomin prihodnosti."

V nadaljevanju je predavatelj na Harvardu dodal, da sodstvo še ni sposobno samorefleksije. Na besede tistih, ki poudarjajo, da jim je žal, da je primer zastaral, saj javnost ne bo izvedela, kdo je res kriv, pa je Jaklič dejal, da v tem primeru ne gre za pravni ampak zgolj za politični besednjak. "To ni pravni besednjak in nima nič skupnega z logiko, ki jo terja ustava. Vemo, da nam pravo pravi, kdor ni obsojen je nedolžen, še posebej v primeru, kjer se krši takšna ustavna garancija kot je ustavno načelo zakonitosti."

Pri tem je spomnil na "garancijo nepoštenega sojenja". Komur so bile kršene takšne pravice, ne more biti nikoli proglašen za nič drugega kot nedolžnega. Iz pravnega vidika je tukaj pika meni Jaklič in dodaja, da morajo prav zaradi tega paziti tudi tisti, ki dajejo politične ocene. "Paziti mora, da ne prestopi meje, ki bi lahko tudi njega pripeljala na sodišče, zaradi nedokazanih trditev ali namigovanj. Tako bi bilo v pravni državi. Vendar pa vemo, kako je s slovensko pravno državo."

Ponovil je, da gre v primeru Patria za resen "fiasko" rednega sodstva, za neupoštevanje ustavnega načela zakonitosti in sojenja na pošten način. O pritožbi Janeza Janše na zastaranje primera pa dodal: "Obramba ni zadovoljna z odločitvijo prvostopenjske sodnice, kajti duh ustavne odločbe je popolnoma drugačen. Je takšen, da bi morala zavreči kakršnokoli nadaljevanje tega postopka."

S pritožbo torej želi obramba po besedah Jakliča doseči prav to. Opozoril je, da mora ustavno sodišče trdno ostati na svoji odločitvi. "Lahko pa se tudi zgodi, da bi tudi ustavno sodišče nekoliko pokleknilo zaradi ljubega miru, v tem primeru to ne bi bilo spoštovanja vredno in strokovno. Kajti pri človekovih pravicah se ne pokleka zaradi ljubega miru, zaradi neke miritve znotraj sodstva."

Dr. Jaklič je v oddaji še dejal, da upa, da primera ne bomo izvozili v tujino, saj bi šlo za neke vrste "mednarodno blamažo".

Slovenija, Politika, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...