Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

V ZDA veliki protesti proti Načrtovanemu starševstvu

Svet | 28.08.2015, 10:31 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, nekatere zvezne države v ZDA zahtevajo preiskavo organizacije Načrtovano starševstvo, ki za raziskave prodaja organe splavljenih zarodkov, med njimi pa naj bi bili tudi živorojeni otroci. Konec tedna pa je pred klinikami Načrtovanega starševstva po vseh Združenih državah potekalo na stotine demonstracij. Udeleženci protestov so od zvezne vlade zahtevali, naj neha financirati to veliko organizacijo za splave.

Potem ko so prejšnji mesec javno predvajali video posnetke, ki prikazujejo zaposlene Načrtovanega starševstva, kako do vseh srhljivih podrobnosti predstavljajo svoj program donacije tkiva in organov zarodkov, je pro life organizacija iz Chicaga pozvala k narodnemu dnevu protesta. Izvršni direktor skupine Eric Scheidler je povedal, da so demonstracije potekale v 342 mestih, udeležilo pa se jih je skoraj 60 tisoč ljudi. „Velik dan! Razen za načrtovano starševstvo!“, je tistega večera zapisal prek tvita. Zanimivo, da slovenski mediji o tem množičnem dogajanju sploh niso poročali.

Pri pripravi demonstracij so se združile različne pro life organizacije. Lila Rose iz Live Action je objavila posnetke protestnikov, ki držijo plakat z geslom 'Načrtovano starševstvo prodaja organe otročičkov' ter komentirala, da se Amerika prebuja in odkrito pove, kaj misli. Ob tem je zaželela, da bi videli svet, v katerem bo zavarovano vsako življenje.

Spomnimo, da v video posnetkih, ki jih je objavil Center za medicinski napredek, razpravljajo uradniki Načrtovanega starševstva o pridobivanju in prodajanju delov teles splavljenih zarodkov, plačilu zanje in podrobnem popisu delov ter morebitnem spreminjanju postopkov splava, da bi pridobili več nepoškodovanih primerkov. V najnovejšem videu je nekdanja zaposlena pri StemExpress opisala, kako je pridobivala organe iz 'najbolj razvitega plodu in najbolj podobnega otroku, kar jih je videla'. Pretreslo pa so je predvsem, ko je videla, da otrokovo srce še bije, ko so ji naročili, naj ga razkosa. Videi so spodbudili preiskavo ter številne pozive ljudi in organizacij kongresnim in državnim zakonodajalcem ter uradnikom, naj ukinejo financiranje Načrtovanega starševstva. Organizacija dobiva od zvezne vlade več kakor 500 milijonov dolarjev letno. Načrtovano starševstvo trdi, da deluje znotraj zveznega prava in da vsako darovanje organov plodu opravijo s pristankom matere in ne zaradi finančne koristi.

Svet
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...