Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Tanja Dominko (foto: Izidor Šček)
Tanja Dominko | (foto: Izidor Šček)

Pregled domačih dogodkov od petka, 7. avgusta, do petka, 14. avgusta

Slovenija | 15.08.2015, 12:34 Tanja Dominko

Vročinski val, v času katerega so se temperature povzpele do 37 stopinj Celzija, je nekoliko le začel popuščati in vroči poletni dnevi bodo kmalu postali le še lep spomin. No, kakor za koga. Mi pa bomo v današnji rubriki pogledali še drugo plat minulih dni, ne le temperaturno. V tednu, ki se izteka, smo nestrpno pričakovali odločitev vlade o novem članu arbitražnega sodišča, slovesen pridih tednu so dodale sestre klarise, ki so obhajale praznik svoje zavetnice, pri poslušalcih Radia Ognjišče pa bo v prijetnem spominu ostalo srečanje na Uskovnici. In še kaj bomo omenili v pregledu dogodkov, več pa v nadaljevanju.

Letos mineva 760 let, odkar je papež Aleksander IV. razglasil sv. Klaro za svetnico. Klarise v Sloveniji so obenem praznovale petnajst let svoje skupnosti v Dolnicah, v župniji Ljubljana - Podutik. V soboto je v Nazarjah slovesno sveto mašo daroval kardinal Franc Rode, ob njem so bili tudi nadškofa Alojzij Cvikl in Stanislav Zore, škofa Stanislav Lipovšek in Peter Štumpf, minoritski provincial p. Milan Kos, bratje frančiškani ter drugi redovniki in redovnice. Kardinal Rode je v nagovoru spomnil na izredna dejanja sv. Klare v njenem vsakdanu.

V torek, na god sv. Klare, pa so klarise vabile v Turnišče, kjer je bogoslužje vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. V pridigi je spregovoril o pomenu puščave, kraja, ki omogoča srečanje s seboj pred Božjim obličjem. Sestre klarise po njegovih besedah živijo v izoliranosti, kjer v Jezusu gledajo sebe, slavijo Boga in izžarevajo Božjo bližino.

Upokojena ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek sta bila v četrtek gosta v studiu Radia Ognjišče in spregovorila o načrtih ter o tem, kako bosta lahko v pomoč krajevni Cerkvi. Iz Kongregacije za škofe so prejšnji mesec namreč sporočili, da se lahko brez omejitev vključita v pastoralno in drugo življenje Cerkve, kot to predvidevajo splošna in posebna določila. Na vprašanje o javnem molku v minulih dveh letih, ko se o njunem delu ni govorilo, o njem nismo poročali niti katoliški mediji, je nadškof Stres poudaril, da je po precej turbulentnem času bil "ta dopust kar dobrodošel". Nadškof Turnšek je v nadaljevanju opozoril, da ni bil nikoli človek, ki bi užival kot medijska zvezda in je dogodke vedno jemal kot del službe.

Kaj pomeni odločitev Kongregacije za škofe, da se lahko brez omejitev vključita v pastoralno in drugo življenje Cerkve, kot to predvidevajo splošna in posebna določila sta odgovorila precej podobno. "Zame to pomeni, da bom verjetno lahko odgovoril na vabila za kakšno pastoralno dejavnost, kajti doslej sem nekatera vabila moral odkloniti, ker nisem točno vedel ali je to v duhu tistih navodil, ki so nama jih ob prvi obletnici. Takrat je bilo rečeno, da naj bi duhovniško delo opravljala na diskreten način. Kaj to pomeni? Kako lahko človek mašuje na diskreten način, je bilo za mene vedno malo uganka," je povedal nadškof Stres in dodal, da bo lahko pomagal tam, kjer bo lahko. Nadškof Turnšek je prav tako spomnil na lansko pismo Kongregacije za škofe, kje je pisalo, da ne smeta "uporabljati škofovskih insignij, torej škofovske palice in mitre. To dovoljenje sedaj pomeni, da bova na večjih slovesnostih lahko uporabljala tudi to in na simbolni ravni predstavljala večjo polnost Cerkve."

Na Uskovnici se je v nedeljo 40. srečanja Prijateljev Radia Ognjišče in revije Ognjišče ob njenem zlatem jubileju udeležilo približno 1500 ljudi. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval mons. Franc Bole. Z njim so somaševali glavni in odgovorni urednik radia Ognjišče mons. Franci Trstenjak ter duhovnika Pavle Uršič in Rok Gajšek.

Mons. Trstenjak je v začetku sv. maše vse navzoče pozdravil in poleg poleg že omenjenih obletnic spomnil tudi na 83. rojstni dan msgr. Boleta, ki ga je obhajal na ta dan, ter dodal, da smo se ob oltarju zbrali v zahvalo za opravljeno delo in s prošnjo za naprej.

Mons. Bole je v nagovoru po evangeliju opozoril na pomen kruha v podobi Jezusa Kristusa, ki ga danes tako potrebujemo, nato pa je poudaril pomen verskega tiska in radia za današnji čas. Potem ko je spregovoril o preizkušnjah, ki jim je kljubovalo Ognjišče, je zaželel: „Radi bi, da bi se bralci zavedali, kako bogato vsebino ima Ognjišče.“

Sklenil je z besedami, naj bo srečanje spodbuda za nadaljnje uspešno delo. Sveti maši je sledil kulturni program ob uskovniški koči pod okriljem kulturnih društev iz Bohinja. Udeleženci srečanja so vsi po vrsti zagotavljali, da jim tovrstna srečevanja s prijatelji veliko pomenijo in da jim Radio Ognjišče ter revija Ognjišče pomenita oporo v vsakdanjem življenju.

In smo pri temi, ki razvnema javnost že kar lep kos poletnega časa. Gre za arbitražo, seveda. V četrtek je padla odločitev, da bo novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, imenoval njegov predsednik. To je premier Miro Cerar sporočil po sestanku predstavnikov parlamentarnih strank ter sejah odbora državnega zbora za zunanje zadeve in vlade. Cerar je prepričan, da naša država tako sporoča, da zaupa presoji sodišča v Haagu, da bo izpolnil naloge, ki so določene v arbitražnem sporazumu. Prav tako po njegovih besedah dokazuje, da se zavzema za neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča.

Odločitev vlade, ki imenovanje novega slovenskega arbitra prepušča predsedniku sodišča v Haagu, je bila bolj ali manj pričakovana. Namigovale so jo že nekatere izjave po Cerarjevem srečanju s predstavniki parlamentarnih strank, predsednikom državnega zbora in nekaterimi ministri. Premier je o jutranjih pogovorih med drugim povedal: "Opravili smo zelo konstruktivno razpravo in ugotovili, da vsi skupaj še naprej podpiramo to, da Slovenija nadaljuje postopke pred arbitražnim sodiščem ter da to opravi svoje delo in sprejme dokončno odločitev," je premier povedal o jutranjih pogovorih. Zdi se mu, da je to zelo pomembno, saj Slovenija s tem izkazuje enotnost.

"Po številnih razpravah in posvetovanjih s stroko smo ugotovili, da je za nas trenutno najpomembneje, da odvrnemo kakršenkoli dvom, da bi naš arbiter lahko bil pristranski oziroma da bi naša stran kakorkoli vplivala nanj. Zato menimo, da je najbolje, da ga izbere predsednik arbitražnega tribunala," je pojasnil Cerar. Slovenija tako po njegovih besedah arbitražnemu sodišču omogoča sprejetje pravične razsodbe. Cerar pričakuje, da bo arbitražno sodišče v popolni sestavi konec tega meseca ali v septembru, nato bo verjetno zaslišalo stranki v postopku.

Hrvaška pa vztraja, da v arbitražnem postopku ne sodeluje več in tako ne bo imenovala novega člana sodišča. Kot razlog navaja, da je Slovenija bistveno kršila sporazum, ker da je naknadno dodala dokumente, na podlagi kateri sodišče odloča o rešitvi spora o meji. Hrvaška stran to sklepa iz objavljenih prisluhov med nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik. Zunanja ministrica Vesna Pusić je v intervjuju za Jutarnji list pred dnevi izjavila, da "ni glavni problem situacija s sodniki, ker je arbitra v skrajni situaciji vedno lahko zamenjati", ampak "je problem, ker so v predmet naknadno dodajani dokumenti in beležke, ki po pravilih tam ne bi smeli biti". Kot vztraja Zagreb, sedaj ni več mogoče ugotoviti, kateri dokumenti točno so bili vloženi naknadno oziroma v nasprotju s pravili, zato predmeta preprosto ni več mogoče "očistiti" in nadaljevati z arbitražo. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so že konec julija v zvezi s tem izrazili pričakovanje, da bo sodišče odločilo izključno na podlagi dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je zaključil junija lani. Poudarili so še, da je bila vsa dokumentacija jasno označena. In to sta poudarila tudi pravnika Marko Pavliha in Rajko Pirnat.

Tudi prvak SDS Janez Janša je v pogovoru za televizijo Top TV analiziral zaplete okrog arbitražnega sporazuma in dejal, da bodo ti dogodki škodovali Sloveniji. Prepričan je, da je bilo nedavno dogajanje pri Ruski kapelici pod Vršičem škodljivo in v nasprotju s slovenskim nacionalnim interesom. Opozoril je tudi, da je pred nami nestabilno obdobje, kjer bodo ključni problemi ostajali nekje v ozadju.

Član društva za mednarodne odnose in poznavalec dosedanjega postopka iskanja rešitve za mejno vprašanje Boštjan Celar je v pogovoru za Radio Ognjišče omenil številne napake, ki so bile storjene v preteklosti v pogajanjih s Hrvaško. Slovenci bi se morali po njegovem mnenju zavedati, da naša južna soseda nikoli ni bila verodostojna, ko je podpisovala katerikoli sporazum. Za konec pa je takole sklenil: „Ko bo slovenska politika stoodstotno zaupala strokovnjakom, vam zagotavljam, da takšnih napak ne bo več.“

Poslovnežu Walterju Wolfu se v zadevi Patria ne bo več treba zagovarjati, saj je kazenski pregon zoper njega zastaral. Medtem pa trojica Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič na odločitev ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko v zvezi z zastaranjem še čakajo. Po sedaj veljavnem kazenskem zakoniku je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Vendar pa naj bi se kazniva dejanja v zadevi Patria zgodila leta 2005. Sodnica mora tako presoditi, ali naj v tej zadevi obveljajo določbe zakonika, ki je veljal leta 2005, in v skladu s katerimi bi kaznivo dejanje absolutno zastaralo v teh dneh, ali bi veljalo upoštevati novejši kazenski zakonik.

Slovenija je lahko z letošnjo poletno turistično sezono zelo zadovoljna. Mesec julij je bil ugoden tudi za portoroško destinacijo. Tako je družba Hoteli Bernardin v minulem mesecu ustvarila dobrih 88 tisoč nočitev, kar je štiri odstotke več kot v juliju lani. K prepoznavnosti naše države gotovo pripomore tudi svetovna razstava Expo, ki jo letos gosti italijanski Milano. Koliko obiskovalcev si je v zadnjih treh mesecih ogledalo paviljon in kako so z obiskom zadovoljni, je povedal direktor slovenskega paviljona Gorazd Skrt: „Moram reči, da smo zelo, zelo zadovoljni. Naš paviljon ima toliko obiskovalcev, kot jih lahko sprejme, to je približno 5.000 na dan. Zadovoljni smo tudi s tem, kako poznajo Slovenijo.“ Expo je na ogled do konec oktobra.

Šport:

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izpolnila še drugi veliki cilj v sezoni. Potem ko si je maja zagotovila nastop na oktobrskem evropskem prvenstvu, je na zaključnem turnirju evropske lige v poljskem Walbrzychu osvojila prvo mesto in se uvrstila v svetovno ligo. V finalu je s 3:0 (21, 20, 17) premagala Makedonijo.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu preteklo soboto osvojil tretje mesto. Za zmagovalcem je zaostal 2,95 sekunde.

Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na svetovnem pokalu v Moskvi v torek osvojil srebrno medaljo. Stevens se je na dve stotinki približal svojemu osebnemu rekordu, ki je še vedno mladinski svetovni rekord. Boljši od slovenskega reprezentanta je bil le Južnoafričan Cameron van der Burgh.

Te dni smo navijali tudi za tenisače, ki se merijo na turnirju Tilia open v Portorožu. Zlasti dobro je šlo Gregu Žemlji, več o tem pa v naših informativnih oddajah.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...