Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Luka Ravnik (foto: Matjaž Merljak)
Luka Ravnik

Zemljepis Slovenije je postal realnost

Slovenci po svetu | 12.08.2015, 10:20 Matjaž Merljak

Luka Ravnik je član letošnje maturantske skupine iz Argentine Rast XLIV. V srednješolskem tečaju mu je bil najbolj všeč zemljepis Slovenije.

Tam so večkrat gledali podobe Bleda, Bohinjskega jezera, Tromostovja ... Zdaj je te kraje videl v živo, tam stal ali jih videl še z druge perspektive in občutek je bil drugačen.

Luka sicer prihaja iz Našega doma San Justo, kjer je najprej dve leti hodil v vrtec, nato pa še v osnovno šolo. Srednja šola v Slovenski hiši je potekala dvajset sobot na leto - glede na razpoložljivost profesorjev.

Med kraji v Sloveniji, ki si jih bo zapomnil in je pustil posebne občutke, je tudi Kočevski Rog, kraj, ki je pomemben za Slovence v Argentini. Tam je bil z njimi jezuit Milan Žvanut, ki je tudi vodil molitev.

V slovenski skupnosti bo ostal aktiven tudi po končani srednji šoli in si bo prizadeval, da bodo nadaljevali, kar so začeli stari starši. Želi si študirati arhitekturo.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...