Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Matija Brula (foto: Matjaž Merljak)
Matija Brula

Drugi obisk Slovenije je doživel drugače

Slovenci po svetu | 11.08.2015, 10:11 Matjaž Merljak

Matija Brula iz Slomškovega doma v Ramos Mejiji rad igra odbojko, pomaga tudi pri mladinskih dnevih, ki jih imajo slovenski domovi v Buenos Airesu.

V Ramos Mejiji je osem let hodil v osnovno šolo in nato pet let v srednješolski tečaj v Slovenski hiši. S skupino ostalih 24-ih maturantov in maturantk se je podal na zaključni izlet v Slovenijo. Nanj so se posebej pripravljali eno leto. V Sloveniji je bil že enkrat prej z družino, a zdaj, ko jo je obiska s prijatelji, jo je doživel drugače.

Domov odhaja kot pravi Slovenec. Maturantje so namreč tudi osvojili Triglav. Bilo mu je všeč, saj se mu razgledi z vrhov gora dopadejo, prav nič pa ga ni bilo strah. Na vzpon na najvišji slovenski vrh so se pripravljali: v dneh poletne šole slovenskega jezika so hodili na Šmarno goro, bolj resna priprava je bil vzpon na Kamniško sedlo. Njemu se zdi, da je bilo celo težje kot na Triglavu.

In kakšni so njegovi načrti? Ko konča tehniško šolo, bo najbrž študiral inženirstvo v Buenos Airesu. Ostal bo povezan tudi v slovenski skupnosti, saj ima tam veliko prijateljev in si želi, da bi bili tudi njegovi otroci del te skupnosti.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...