Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
19. tabor slovenskih otrok SSK (foto: SSK)
19. tabor slovenskih otrok SSK

19. tabor slovenskih otrok

| 30.07.2015, 22:53 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je tudi v tem poletju pripravil tabor slovenskih otrok. Tokrat poteka v Rakovem Škocanju v bližini Cerknice. Udeležuje se ga skoraj 40 otrok iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, ZDA, Kanade in Francije.

Kot nam je povedal Luka Klopčič iz SSK, se otroci dopoldne učijo slovenščino oz. izpopolnjujejo njeno znanje. Popoldne imajo čas za prostočasne dejavnosti, ogledali so si Veliki in Mali naravni most, nekaj jam ter tudi maketo Cerkniškega jezera. Otroci so navdušeni nad tem, da je toliko stvari na enem mestu.

Pouk slovenščine oteka v sodelovanju z lokalnimi šolami in je prilagojen za otroke z različnim predznanjem.

Iz New Yorka je na tabor prišel 16-letni Robert. Njegova mama je Slovenka in si želi, da bi se bolje naučil slovenščine. Slovensko govori doma z mamo, v Sloveniji pa s starimi starši in sorodniki, ki jih obišče vsako leto za en mesec. Takrat je večinoma v Ljubljani, a tudi okolje letošnjega tabora SSK mu je všeč. Slovenija mu je zelo všeč: „Povsem drugačna je od New Yorka, kot bi bil na drugem planetu.“

Iz Toronta v Kanadi je prvič na tabor prišel Matjaž. Tam hodi v sobotno slovensko šolo, tu pa je na željo mame in očeta, ki si želita, da bi se izpopolnil v znanju slovenščine. Dobro se počuti med drugimi udeleženci, zelo rad tudi pride v Slovenijo k bratrancem in sestričnam.

Matjaž iz Toronta, Robert iz New Yorka, Jasmin iz Splita in Lea z Reke
Matjaž iz Toronta, Robert iz New Yorka, Jasmin iz Splita in Lea z Reke © Matjaž Merljak

Lea je na tabor prišla iz Reke na Hrvaškem in je zdaj že četrtič udeleženka. Narava v Rakovem Škocjanu ji je všeč. Tu je še nekaj njenih sošolcev, nekaj prijateljev pozna že iz prejšnjih taborov.

Veronika in Roberta iz Italije
Veronika in Roberta iz Italije © Matjaž Merljak
Roberta iz Trsta in Veronika iz Rima sta se spoznali lani in letos prišli znova. Zjutraj imajo telovadbo, zajtrk, pospravljanje sob, sledi pouk slovenščine in nato kosilo. Popoldne imajo različne aktivnosti. Veronika slovensko govori z mamo, Roberta pa z babico, s katero živi, je tudi obiskovala slovensko šolo v Trstu.

Več otrok je prišlo s Hrvaške, Jasmin je edina udeleženka iz Splita. Pouk se ji zdi zabaven. Popoldne so imeli plezanje, šli so na pohode v gozd, tudi plavali so ...

Matija in Maks
Matija in Maks © Matjaž Merljak
Maks je na tabor slovenskih otrok prišel z Dunaja. Mama, ki je Slovenka, ga je prijavila. Želi si izboljšati znanje slovenskega jezika, z mamo in sestro ter pri babici in dediju govori slovensko. Večeri na taboru so zabavni, spat gredo precej pozno ... Matija je prišel iz Neaplja in je tudi zelo zadovoljen s taborom.

Svojo vlogo animatorja sta nam zaupala Nataša iz Bosne in Hercegovine in Jurij iz Italije. Oba sta bila prejšnja leta udeleženca. Zdaj pomagata za nemoten potek tabora. Sporazumevalni jezik je slovenščina, če je potrebno se pogovorijo tudi v otrokovem maternem jeziku.

Natalija in Jurij
Natalija in Jurij © Matjaž Merljak

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...