Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Aleš Primc na shodu Odbora 2014 (foto: Odbor 2014)
Aleš Primc na shodu Odbora 2014

Janša na shodu Odbora 2014

Slovenija | 17.06.2015, 13:35 Tanja Dominko

Leto dni po ustanovitvi Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin njegovi člani ugotavljajo, da še vedno niso uresničeni vsi cilji, ki so si jih zadali. Tako še vedno v državi ni vzpostavljena vladavina prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter še vedno ni uveljavljena demokracija, so zapisali. Danes pripravljajo še zadnji shod pred Vrhovnim sodiščem, nato gredo na počitnice.

„Bili smo v zmoti in uspavani, da je demokracija prinesla svobodo, pravico in pravičnost. Preoblečeni volkovi so znova prevarali naivne ovčice.“ Kot pravijo, med njimi ni nekaterih vidnih državljanov, "ki so si na trpljenju četverice zgradili ime in politične kariere do samih vrhov slovenske politike". Gospodo "z zvenečimi imeni, ki rada razsoja, kaj je prav in kaj narobe", so celo javno povabili, da se pridruži, "a niso zmogli dovolj poguma za takšno dejanje".

Odbor 2014 je po enem letu širok, heterogen, razno svetovnonazorski državljanski forum, največji, kar jih je Slovenija videla, so zapisali ob obletnici. Kot ugotavljajo, se je več kot 85 tisoč ljudi udeležilo številnih dogodkov, pripravili so preko 180 shodov, čeprav so bili deležni „groženj, zmerjanj, konstruktov in poskusov diskvalifikacije“.

„Režimski bavconiziran postrešček nas je celo ozmerjal z zametkom drhali. Ko so uvideli, da dostojanstveno vztrajamo ter da se ne bomo predali, so nas sprejeli na vljudnostne pogovore, ki pa so bili le pesek v oči. Kljub pritiskom so si dovolili sodbo pred Vrhovnim sodiščem RS, ki jo je Ustavno sodišče razcefralo z mogočnim glasovanjem 8:0. Danes so še vedno v svojih sobanah, kjer se krčevito oklepajo svojih položajev. Sramota umira počasi.“

V odboru 2014 sporočajo, da ne bodo odnehali in se predali. „Prepričani smo, da smo na začetku prave poti, a do glavnega cilja, dejanske vzpostavitve vladavine prava, je še daleč. Z obsodbo prvaka opozicije je režim razkril modus operandi, katerega so deležni vsak dan državljani. Prav sojenje v zadevi Patria, ki naj bi bil velik pok vrnitve in rekonstruiranja komunistične oblasti, se vse bolj kaže kot začetek konca režima. A ne smemo še prehitro slaviti.“ V odboru zdaj postavljajo več zahtev: javnost sodniškega dela, preglednost sodniškega dela, vzpostavitev sistema odgovornosti med funkcionarji v pravosodju. Kot pravijo, morajo vsem žrtvam pravosodja po letu 1945 tudi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, ki so jim s sodnimi zmotami in z zlorabo pravosodja povzročili krivico, osebno zagotoviti materialno in moralno zadoščenje. Hkrati zahtevajo vzpostavitev neodvisne preiskave stanja in zlorab v slovenskem pravosodju, s strani tujih pravnih strokovnjakov, katerih neodvisnost in strokovna integriteta sta nedvomni.

Današnji zadnji shod pred slovenskim hramom sramote in režimskim trobilom imenovanim »javni servis« je uvod v poletni oddih, pravijo. Ob 17. uri se jim bodo ob bogatem kulturnem programu pridružili Janez Janša, Gorazd Pučnik, David Tasič in Aleš Primc.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...