Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

40 dni brez alkohola »Za moje in tvoje dostojanstvo«

Cerkev na Slovenskem | 18.02.2015, 14:58 Petra Stopar

Slovenska Karitas v postnem času že deseto leto skupaj s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji »40 dni brez alkohola«. Poudarek letos temelji na spoštovanju dostojanstva vsakega človeka, še posebej otrok. Zato se pobudi pridružuje tudi Društvo za pomoč otrokom alkoholikov – NACOA Slovenija.

V akciji lahko sodeluje vsak, in sicer tako, da se kot test ali dar solidarnosti za vse, ki trpijo, alkoholu odpove, pa tudi strežbi te pijače, tako doma kot v društvih in na prireditvah. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre več kot 700 ljudi, pravijo na Slovenski Karitas.

Čeprav se je število tovrstnih prometnih nesreč zmanjšalo, pa Igor Velov z Agencije RS za varnost prometa opozarja: »Ob podatku, da ima povprečen povzročitelj takšne nesreče v krvi 1,45 g/kg alkohola, se lahko samo zgrozimo. Če povem podatek, da je v lanskem letu 23 ljudi izgubilo življenje na naših cestah, 119 pa se jih je hudo poškodovalo, sigurno ne moremo biti zadovoljni. In ti podatki so in nam morajo biti v opomin, da naredimo še več na tem področju.«

Mag. Igor Velov
Mag. Igor Velov © Mojca Kepic

Pobuda je po besedah generalnega tajnika Imreta Jerebica priložnost, da se testiramo, ali 40 dni zmoremo. "Ni treba, da to kam zapišemo ali na glas govorimo. Priložnost je, da se 40 dni testiramo, in da smo sočutni in solidarni do tistih, ki so nastradali zaradi alkohola, to so družine, posamezniki, udeleženci v cestnih nesrečah, tisti, ki jih je doletela ta bolezen ali kdo drug.«

Geslo akcije »Za moje in tvoje dostojanstvo« pomeni, da moramo upoštevati in spoštovati »sebe, sočloveka, naravo in Boga«, je poudaril Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka. »Kemično omamljanje možganov z alkoholom in drugimi drogami, je namreč očiten primer, kako človek skuša svobodno poleteti brez odgovornosti,« odklopljen od realnih meja pa se izgubi sam v sebi, družbi in vesolju. »Ne samo omamljanje z nezakonitimi drogami, ampak tudi omamljanje z imetjem – potrošništvo je danes največja omama. Od nekdaj pa je bila najhujša omama, ki jo je že Trstenjak rad omenjal, oblast, moč nad ljudmi,« je dodal Ramovš.

Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas
Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas © Mojca Kepic

Otroci v družinah, v katerih je prisoten alkohol, čutijo negotovost, strah in tesnobo, pa je opomnila Sonja Gerič Bevec iz Društva za pomoč otrokom alkoholikov. Otrokovo dostojanstvo je zato, še preden se zave lastne vrednosti, zanikano, pomoč pa lahko poišče prav v tem društvu. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, ljubljanska Medicinska fakulteta in društvo Žarek upanja.

Več o akciji lahko preberete na www.brezalkohola.si in Facebooku.

Imre Jerebic; foto: Karitas
Imre Jerebic; foto: Karitas © Mojca Kepic

Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Hrana in okolje, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...