Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

40 dni brez alkohola »Za moje in tvoje dostojanstvo«

18.02.2015, 14:58 Petra Stopar

Slovenska Karitas v postnem času že deseto leto skupaj s soorganizatorjema Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji »40 dni brez alkohola«. Poudarek letos temelji na spoštovanju dostojanstva vsakega človeka, še posebej otrok. Zato se pobudi pridružuje tudi Društvo za pomoč otrokom alkoholikov – NACOA Slovenija.

V akciji lahko sodeluje vsak, in sicer tako, da se kot test ali dar solidarnosti za vse, ki trpijo, alkoholu odpove, pa tudi strežbi te pijače, tako doma kot v društvih in na prireditvah. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre več kot 700 ljudi, pravijo na Slovenski Karitas.

Čeprav se je število tovrstnih prometnih nesreč zmanjšalo, pa Igor Velov z Agencije RS za varnost prometa opozarja: »Ob podatku, da ima povprečen povzročitelj takšne nesreče v krvi 1,45 g/kg alkohola, se lahko samo zgrozimo. Če povem podatek, da je v lanskem letu 23 ljudi izgubilo življenje na naših cestah, 119 pa se jih je hudo poškodovalo, sigurno ne moremo biti zadovoljni. In ti podatki so in nam morajo biti v opomin, da naredimo še več na tem področju.«

Mag. Igor Velov
Mag. Igor Velov © Mojca Kepic

Pobuda je po besedah generalnega tajnika Imreta Jerebica priložnost, da se testiramo, ali 40 dni zmoremo. "Ni treba, da to kam zapišemo ali na glas govorimo. Priložnost je, da se 40 dni testiramo, in da smo sočutni in solidarni do tistih, ki so nastradali zaradi alkohola, to so družine, posamezniki, udeleženci v cestnih nesrečah, tisti, ki jih je doletela ta bolezen ali kdo drug.«

Geslo akcije »Za moje in tvoje dostojanstvo« pomeni, da moramo upoštevati in spoštovati »sebe, sočloveka, naravo in Boga«, je poudaril Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka. »Kemično omamljanje možganov z alkoholom in drugimi drogami, je namreč očiten primer, kako človek skuša svobodno poleteti brez odgovornosti,« odklopljen od realnih meja pa se izgubi sam v sebi, družbi in vesolju. »Ne samo omamljanje z nezakonitimi drogami, ampak tudi omamljanje z imetjem – potrošništvo je danes največja omama. Od nekdaj pa je bila najhujša omama, ki jo je že Trstenjak rad omenjal, oblast, moč nad ljudmi,« je dodal Ramovš.

Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas
Dr. Jože Ramovš; foto: Karitas © Mojca Kepic

Otroci v družinah, v katerih je prisoten alkohol, čutijo negotovost, strah in tesnobo, pa je opomnila Sonja Gerič Bevec iz Društva za pomoč otrokom alkoholikov. Otrokovo dostojanstvo je zato, še preden se zave lastne vrednosti, zanikano, pomoč pa lahko poišče prav v tem društvu. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, ljubljanska Medicinska fakulteta in društvo Žarek upanja.

Več o akciji lahko preberete na www.brezalkohola.si in Facebooku.

Imre Jerebic; foto: Karitas
Imre Jerebic; foto: Karitas © Mojca Kepic

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala, Hrana in okolje, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

Datoteke za prenos