Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Križani (foto: ARO)
Križani | (foto: ARO)

Klarin dan mladih 2015 - Po križu k Luči!

Slovenija | 20.02.2015, 13:00 Tone Gorjup

Pri klarisah v Nazarjah se nocoj začenja 23. Klarin dan mladih z naslovom Po križu k Luči. Sestre želijo z njim mladim dati priložnost, da se ob premišljevanju in molitvi lahko globlje srečajo s Kristusom ter spoznajo eno od oblik Bogu posvečenega življenja. Klarin dan bodo sklenili s sveto mašo, ki jo bo jutri ob 11.30 ob somaševanju duhovnikov daroval ljubljanski nadškof p. Stanislav Zore.

V letu posvečenega življenja klarise mladim ponujajo možnost za razmislek o smislu življenja. Klarin dan je oblikovan tako, da se prepletata premišljevanje in molitev, sklene pa se z evharistično daritvijo. Po besedah opatinje s. Katarine Ambrož je za klarise to priložnost, da pokažejo mladim srečo, ki jo daje popolna podaritev Gospodu. Mladim pa Klarin dan daje možnost, da se srečajo z eno od oblik posvečenega življenja, da vidijo, kako Kristus človeka osvobaja, ga izpolnjuje, izpopolnjuje, osrečuje in naredi zares srečnega že v tem življenju. Sestre so s Klarinimi dnevi začele ob 800. obletnici rojstva sv. Klare oziroma ob njenem jubilejnem letu 1993/94.

Uvod v Klarin dan so nocojšnje večernice ob 18.30. Frančiškan p. Peter Vrabec bo uro zatem z mladimi razmišljal o posledicah zla, dr. Karel Gržan pa o tem, kako se osvoboditi stiske. Jani Tušak bo v nadaljevanju spregovoril na temo Gospod je moja luč. Večer se bo nadaljeval z razgovorom; mladi bodo imeli tudi priložnost za spoved. Mladi se bodo sestram lahko pridružili pri večerni in nočni molitvi. Jutri bo z mladimi razmišljal prof. Anton Štrukelj na temo Po križu k Luči. Po besedah opatinje s. Katarine Ambrož jim bo razmišljanje „dalo spoznanje neizmerne Kristusove ljubezni. On, enak Bogu Očetu v vsem, si je privzel človeško telo, da je lahko za nas trpel in umrl, da nas je odrešil. Neizmerna usmiljena ljubezen! Če se človek sreča s to ljubeznijo, potem lahko živi drugače, živi srečno kljub vsem stiskam in težavam tega življenja. In mladi, ki se srečajo s Kristusom v globini srca, imajo pravi smisel in cilj življenja, ki ga drugi zastonj iščejo.“ Tudi temu razmišljanju bo sledil razgovor. Ob 11.30 bo sveta maša, ki jo bo daroval nadškof Stanislav Zore, ki se je do pred kratkim s klarisami srečeval kot provincial slovenskih frančiškanov. Klarin dan bodo sklenili s kosilom.

Opatinja s. Katarina se je ob tem spomnila tudi na poslušalce Radia Ognjišče s postno spodbudo: „Spodbujam, da pogumno vzamemo vsak svoj križ in hodimo za Gospodom, kar nas vodi k svobodi. Ne se bat'! Jezus je z nami in nam daje vedno dovolj moči! Spremljamo vas vedno tudi sestre klarise s svojo molitvijo.“ Mlade pa je povabila, naj pridejo na Klarin dan 2015.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...