Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Naša Sonja Pungertnik je Slovenka leta

Slovenija | 20.01.2015, 19:15

Bralke in bralci revije Jana in številni drugi so za Slovenko leta 2014, ki so jo razglasili na nocojšnji slovesnosti v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, izbrali Sonjo Pungertnik. Prizadeva si za kakovostno življenje drugačnih, ker pa je sama slepa, med drugim sodeluje pri pripravi zakonodaje za slepe. Sonja pa je sicer že 17 let urednica in voditeljica oddaje Luč v temi, oddaje za slepe in slabovidne na Radiu Ognjišče. Radijci ji iskreno čestitamo in se z njo veselimo.

"Je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje," so o zmagovalki zapisali pri reviji Jana.

"Na tem odru ne stojim sama, ampak z vsemi tistimi, ki so mi pomagali postajati to, kar sem - z Bogom, ki mi je dal življenje, zlatima staršema, družino in brezštevilnimi, ki mi jih je življenje poslalo na pot. Vsak vaš glas zame razumem kot potrditev vrednot, za katere se zavzemam, in znamenje odprtosti do drugačnosti," je povedala Sonja ob razglasitvi.

Biti človek z drugimi za druge

Ob nominaciji je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala: "Pravimo, da moramo biti kristjani ponižni, pa vendar smo včasih hlapčevsko ponižni in tudi sama sem se morala tega osvoboditi in se naučiti, kaj pomeni biti vzvišen, egoistično napihnjen in kaj pomeni biti hvaležen in ponosen. Med tem je velika razlika. Naučila sem se, da biti ponosen na svoje dosežke ne pomeni biti ponosen nase, ampak na Boga, to pomeni, da svojih talentov, ki nam jih je dal, ne zakoplješ. Vsaka zahvala, pohvala se mi zdi, da je priznanje, ampak ne samo meni: najprej Bogu, ki me je ustvaril, mi dal talente, potem mojim staršem, ki so mi dali življenje in vsem v mojem življenju, ob katerih sem se lahko učila, se vzgajala, pridobivala to, kar imam. To je tudi zahvala vsem tistim, ki mi dajejo možnost, da jim svoje talente podelim. Vsi, ko dovolijo, da delam zanje, so prejemniki vsake moje nagrade. To pomeni biti človek z drugimi in za druge."

Kandidatke za naslov Slovenka leta na sprejemu pri predsedniku Pahorju
Kandidatke za naslov Slovenka leta na sprejemu pri predsedniku Pahorju © Urad predsednika Republike

Ganljiva je bila tudi njena pripoved o odnosu s sinom, ki ga imata z možem Francijem. "Najin Marko je star 12 let in že od vsega začetka je vajen, da ga jaz veliko božam. Včasih reče: „Mami, zdaj me pa že zelo dolgo časa nisi nič pobožala,“ in mi da roko na obraz. Tudi svojega otroka, tako kot ves svet, doživljam na drugačen način. Ko me kdo spomni, si rečem, lepo bi ga bilo videti, da bi to pogrešala, pa ne. Zame obstaja na tak način kot vsi drugi ljudje. Za vsako mamo je njen otrok najlepši, pa če ga vidi ali ne."

Tudi pred mikrofonom ima rada spontanost

O svojem delu na Radiu Ognjišče pa: "Zelo sem vesela in hvaležna, da nam, slepim in slabovidnim, Radio Ognjišče da svoj prostor, zato sem ob tej nominaciji v intervju, ki je bil objavljen, priložila fotografijo iz našega studia. Ko sem začela delati tu, sem ravno zaključevala študij. Vedno sem si želela to početi in povezovati prireditve, toda meni vseeno to delo vzame veliko več časa kot vam, ki vidite. Zato najrajši govorim na pamet, rada imam spontanost. Najbrž sem svoj poklic nakazala že v otroštvu, saj so mi rekli, da sem zvočnik in res, hvala Bogu imam tudi dar govora."

Irena Temlin in Sonja Pungertnik v studiu
Sonja Pungertnik v studiu z gostjo Ireno Temlin © Andrej Novljan

Msgr. Franci Trstenjak: Radijci smo ponosni in veseli

"Z veseljem sem sprejel sporočilo, da so bralci revije Jana za Slovenko leta 2014 izbrali Sonjo Pungertnik. V imenu vseh sodelavcev ji iskreno čestitam za ta plemeniti naslov. Želim si, da bi v njej državljani Republike Slovenije prepoznali osebo, ki more dati zgled upanja vsakomur, ki obupuje sredi vsakodnevnih križev in težav. Čeprav s svojimi očmi ne vidi tega sveta, ga toliko bolj vidi s srcem," je ob razglasitvi povedal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče, msgr. Franci Trstenjak.

Trstenjak še dodaja, da naziv Slovenka leta 2014 pomenljivo sovpada z 20. letnico Radia Ognjišče, ki mu je Sonja, s pripravo in vodenjem oddaje za slepe in slabovidne Luč v temi, zvesta skoraj od začetka. Z vodenjem oddaje Sonja razodeva, da ji je Bog dal talent lepega jezika in iskrivih misli.

"Zato ji želim, da bi to radijsko delo rada še naprej opravljala z velikim žarom in ljubeznijo in tako pomagala nam videčim razumevati svet slepih, z vsemi slepimi in slabovidnimi pa še naprej delila osebne izkušnje, hkrati pa v njihovem imenu na glas povedala njihove težave, s katerimi se srečujejo v naši družbi in na katere se odgovorni prepočasi odzivajo."

Med prvimi je Sonji za naziv Slovenka leta čestital predsednik Borut Pahor
Med prvimi je Sonji za naziv Slovenka leta čestital predsednik Borut Pahor © Urad predsednika Republike


Preberite tudi: Bo Sonja Pungertnik Slovenka leta?
Sonja Pungertnik
Sonja Pungertnik © Klaudija Poropat YHD
Radijski sodelavci smo ponosni, da je letos za Slovenko leta nominirana tudi naša sodelavka Sonja Pungertnik, ki vodi oddajo Luč v temi. V današnjem jutranjem klepetu nam je zaupala marsikaj, predvsem pa nas naučila gledati s srcem.
Slovenija, Sociala, Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...