Štefan IskraŠtefan Iskra
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mag. Peter Dolničar (foto: Robert Božič)
Mag. Peter Dolničar

Se krompirju obetajo boljši časi?

Kmetijstvo | 12.01.2015, 21:16

Zadnji dve leti sta bili za pridelavo krompirja slabi. V letu 2013 je pridelavo zaznamovala suša, lansko leto pa je bilo mokro leto, brez omembe vredne zime. Oboje je vplivalo na prst tako, da je ta postala zbita in sprana, kar je krompirju onemogočalo dobro rast in razvoj. Marsikje so tudi semenski nasadi bili tako prizadeti, da bo letos na trgu prav gotovo občutiti tudi pomanjkanje nekaterih sort krompirja.

Januar pa je zimski mesec, v katerem se ponavadi prekine zatišje v kmetijskih trgovinah in se sproži nakupovanje semen za prihodnjo sezono. Največ povpraševanja že v tem mesecu, še bolj pa v februarju je po semenu krompirja. In prav tej poljščini smo namenili letošnjo januarsko oddajo Veselje in zdravje z našega vrta. Vabilu za sodelovanje se je prijazno odzval mag. Peter Dolničar, predstojnik oddelka za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje na Kmetijskem inštitutu, sicer odgovoren za žlahtnjenje, genetiko, fiziologijo in pridelovanje krompirja.

Slovenci pojemo 60 kg krompirja na leto

Peter Dolničar pravi, da so se prehranjevalne navade spremenile. Vedno več jemo testenin in riža, opazen je tudi trend uporabe že pripravljenih jedi iz krompirja. Več se poje čipsa, narašča poraba zmrznjenega pred pripravljenega delno pečenega (pomfrit) krompirja. "Slovenci smo bili znani po tem, da smo kupovali krompir za ozimnico, pri kmetih, pri sosedih. V zadnjih letih so zadeve drugačne... Trg zaznamuje ponudba trgovcev in danes potrošniki kupujejo krompir pakiran v vrečkah po 2 kg, redko 5 ali 10 kg, pogosto tudi že opran.... Vendar ne bi rekel da imamo Slovenci manj radi krompir, ga pa manj pojemo. Danes morda le še 60 kg na prebivalca, včasih pa smo govorili o 80 ali celo 90 kg."

Krompir Igor - Se ga spomnite?
Krompir Igor - Se ga spomnite? © Robert Božič

Krompir je kakovostno živilo

Mag. Peter Dolničar pravi, da je k temu pripomoglo tudi obdobje, kos e je govorilo, da je krompir slabše živilo, da redi, in podobne stvari. "Krompir je pravzaprav zelo kakovostno živilo, ima kakovostne beljakovine, aminokisline," opozarja in dodaja, da se o tem danes spet več govori in potrošnik to tudi sprejema. Prav zato je prepričan, da so najslabši časi za krompir za nami in se bo tudi poraba počasi spet začela povečevati.

Zdaj je čas, da se odločimo o izbiri sorte krompirja, ki ga bomo sadili

Informacij je veliko. Ljudje smo pri izbiri krompirja predvsem zahtevni glede okusa in barve mesa, pa tudi drugih lastnosti. Glede na vprašanja poslušalcev, pa vse bolj v ospredje stopa predvsem odpornost sort na bolezni in pa dobre lastnosti za skladiščenje. Mag. Peter Dolničar svetuje, da seme krompirja kupimo pravočasno, da imamo dovolj časa za ustrezno nakaljevanje, ki mora nujno potekati pri ustrezni temperaturi in na svetlobi. le tako dobimo močne in pravilno razvite kali, ki se ob saditvi ne poškodujejo in dajejo dober pridelek.

Vzgoja novih sort krompirja na Kmetijskem inštitutu Slovenije
Vzgoja novih sort krompirja na Kmetijskem inštitutu Slovenije © Robert Božič

Leta 2016 morda nova odlična sorta slovenskega krompirja

Če boste prisluhnili posnetku oddaje boste izvedeli, koliko slovenskih sort so na Kmetijskem inštitutu vzgojili v zadnjih 20-tih letih, katera med njimi velja za najbolj odporno na bolezni, katera se pohvali z velikimi pridelki in dolgo obstojnostjo in tudi, da bomo verjetno že prihodnje leto bogatejši za novo slovensko sorto krompirja, ki zelo obeta.

Kmetijstvo
Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...