Vinograd
Vino je kultura – naj bo takšno tudi uživanje
Slovenija | 11.11.2014, 11:47
11. novembra goduje sveti Martin. V vseh vinorodnih okoljih je to pomemben praznik, saj se po starih šegah takrat mošt spremeni v vino. Že minuli konec tedna so po vsej Sloveniji pripravili martinovanja, številna, že po tradiciji, pripravljajo tudi danes.
Dogajanje ob Martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter svežega mošta in mladih vin. Pri nas je verjetno med najstarejšimi prazniki, ima zelo dolgo in močno tradicijo. Praznik se v zadnjih letih vrača v polnem zamahu, ponekod dobiva pravo vsebino, s kulturno noto, so pa tudi dogajanja ob Martinovem, ki v osnovnem namenu nimajo kulture, ampak željo, popiti čim več in zaradi nekulturnega popivanja veseljačiti brez pravega razloga. Pred časom je Nacionalni inštitut za javno zdravje javnosti predstavil obširno raziskavo o mladih in alkoholu. Rezultati kažejo, da se pereča problematika pitja alkohola med mladimi povečuje in smo do nje veliko preveč tolerantni.
Slovenci smo tolerantni do alkohola
Za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi je nujno treba vzpostaviti bolj kritičen odnos do posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola ter doseči širši družbeni konsenz glede ukrepov za zmanjševanje škode pitje alkohola. Tudi izkušenj s pitjem alkohola se je treba priučiti, vino je hrana in kot vsako tudi vino uživamo z odnosom, v mislih na vse, ki so za to žlahtno kapljico trdo delali. Če vino zlorabljamo ali tvegano pijemo tudi ostale alkoholne pijače so posledice, predvsem za mlade, širše, je pojasnila dr. Maja Zorko: "Fantje pijejo in se opijajo pogosteje kot dekleta, a se 15-letna dekleta v opijanju približujejo fantom. Naši mladostniki so tudi izpostavljeni pogostejšemu pitju alkoholnih pijač in višjim koncentracijam alkohola v primerjavi z mednarodnim povprečjem." Mladostniki predstavljajo še posebej ranljivo skupino, saj se možgani v tem obdobju še niso v celoti razvili, hkrati pa je alkohol nevrotoksičen oziroma škodljiv za centralni živčni sistem, pa je pojasnila dr. Barbara Lovrečič.
Pasti zlorabe
To je realnost, ki žalosti tudi vinogradnike in vinarje. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik, pravi enolog Bojan Kobal in dodaja: "Po starih šegah se na god sv. Martina mošt s krstom spremeni v vino. Dogajanje ob Martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Gre za obdobje, ko se vinarji zahvalijo za pridelek, vino pa ljudi ob tem običaju še dodatno poveže."
Beseda vinjeni ni prava in je krivična do vina
Vinogradnik Franc Repnik opozarja, da se prav zaradi prej omenjene problematike povečanega škodljivega pitja alkohola, vinogradnikom in vinu godi krivica, že s samo izbiro besede, s katero opisujemo opitost. Res pa je, kot dodaja: "V zadnjih treh letih se je situacija spremenila, to mi kot neposredni proizvajalci vidimo, ljudje so začeli spoznavati, da je vino kultura pitja, in da sodi k hrani in kulturi. Ker kotiramo na severna področja, ki imajo zelo razvito vinsko kulturo, mislim da tudi pri nas zelo napreduje. Vino povzroča alkoholizem, slišimo pogosto in s tem se vinu in nam vinogradnikom dela velika krivica. Če pogledamo naokrog, kaj se pije na veselicah, pa spoznamo, da vina zelo malo, večinoma se uživajo žgane pijače in piva. Zato ni dobro, da govorimo o vinjenosti, kaj pa ima vino opraviti z opitostjo, recimo zaradi žganih pijač?"
Vabljeni k poslušanju Dijaške oddaje ta četrtek, 13. 11., ob 17.05, ko bomo gostili dr. Majo Zorko in se z njo pogovarjali o mladih in alkoholu.