Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

NLB, NKBM in slovenska Unicredit pod neposredni nadzor ECB

Slovenija | 04.11.2014, 00:45

Evropska centralna banka (ECB) z današnjim dnem prevzema neposredni nadzor nad nekaterimi ključnimi bankami v evrskem območju, med njimi so tudi tri iz Slovenije. Cilj nadzora je večja varnost, trdnost in finančna integracija bančnega sistema.

S 4. novembrom 2014 bo kot novi organ znotraj ECB zaživel enotni nadzorni mehanizem. Nadzor bodo opravljali ECB in pristojni nacionalni organi vseh držav iz območja evra, pri nas denimo Banka Slovenije. Ta bo nudila podatke, podporo in premagovala jezikovne ovire, ECB pa bo dejansko izdajala ali odvzemala dovoljenja za bančne storitve, za pridobivanje kvalificiranega deleža ter za licence vodilnih v posamezni banki. Vodila bo inšpekcijske preglede ter ter izrekala kazni in ukrepe v povezavi s kriznim upravljanjem. Vsako pomembno banko bo nadzorovala skupna nadzorna skupina.

Koga vse bodo nadzirali?

Trenutno je na seznamu več kot 120 pomembnih kreditnih ustanov, denimo vse sistemsko pomembne mednarodne bančne skupine, kot so Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit Group, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, BNP Paribas, Santander, BBVA, ABN Amro, ING, Raiffeisen, Sparkasse. Podlaga za trenuten seznam so bili rezultati za lani, obseg bilančne vsote, pomen za nacionalno gospodarstvo in unijo, obseg čezmejnih dejavnosti in podatek o državni pomoči. Če ECB presodi, da je treba nadzirati še kakšno banko, se seznam lahko hitro podaljša. Iz Slovenije bodo pod nadzorom NLB, NKBM in Unicredit banka Slovenija - zaradi svoje bilančne vsote in ker sodijo med tri največje posojilodajalce v državi. Posredno pa bodo nadzirali tudi nekatere ostale banke, saj so del tujih bančnih skupin, npr. Banko Koper, SKB banko, Raiffeisen banko in Sparkasse ter Sberbank. Ostalih približno 8000 bank je manj pomembnih in tako ostajajo pod neposrednim nadzorom nacionalnih centralnih bank. V našem primeru so to Abanka Vipa, Banka Celje, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, Hranilnica in posojilnica Vipava, Hranilnica Lon, Hypo Alpe Adria banka ter Factor in Probanka v likvidaciji.

Kaj lahko pokaže nadzor ECB?

Nadzor ECB bi lahko znova pokazal na gnilobo v slovenskem bančnem sistemu, ki so jo že večkrat pokazali stresni testi, če uporabim citat ekonomista Bernarda Brščiča. A le če bo oko ECB dovolj strogo in podatki pravi, ne prirejeni. Vendar pustimo času čas.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.