Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Sinoda o družini: 4. dan - Cerkev ni carina

Svet | 10.10.2014, 09:13 Marjana Debevec

V Vatikanu se nadaljuje sinoda o družini. Prvi teden zasedanja je zaznamovala odprtost raznovrstnim težavam sodobne družine na različnih koncih sveta, pa tudi odločitev Cerkve, da naj bi sprejemala vse ljudi. Velik poudarek so škofje kot tudi zakonci dali pomenu spremljanja parov ne le v pripravi na zakon, ampak tudi kasneje, v vseh obdobjih življenja. Dotaknili pa so se tudi različnih bolečih področij življenja zakoncev.

Izogibati se moralnim sodbam

Udeleženci sinode so v zadnjih dveh dneh večkrat poudarili, da Cerkev ni carina, ampak očetova hiša in torej mora vsem osebam nuditi spremljanje, tudi tistim, ki so se znašli v težkih razmerah. Jasno so poudarili, da je potrebna spoštljiva drža do ločenih in ponovno poročenih, saj pogosto živijo v trpečih razmerah ali družbeni krivici, trpijo v tišini in v mnogih primerih iščejo pot, da bi postopoma lahko polnejše bili udeleženi v cerkvenem življenju. V razpravi so mnogi poudarili, da se je treba izogibati podajanju moralnih sodb in govoriti o »stanju greha«. Namesto tega naj bi si prizadevali, da bodo osebe razumele, da neprejemanje zakramenta evharistije ne odstrani možnosti za milost v Kristusu in je posledica objektivne situacije glede trajnosti prejšnje nerazvezljive zakramentalne vezi. Znova je treba tudi premisliti, katere odgovornosti lahko prevzamejo.

Obenem je bilo rečeno, da je treba gledati posamezne primere, konkretne situacije, ki lahko pomenijo veliko trpljenje, ter ločevati na primer med tistim, ki je zapustil sozakonca, in tistim, ki je bil zapuščen. Problem obstaja, je bilo večkrat poudarjeno v sinodalni dvorani, in Cerkev ga ne skriva. Pastorala ne sme biti izključujoča, iti na »vse ali nič«, ampak usmiljenja, kajti skrivnost Cerkve je skrivnost tolažbe. Obenem pa so udeleženci sinode znova poudarili nerazvezljivost zakonske zveze, ki temelji na dejstvu, da je zakramentalna vez objektivna realnost, je delo Kristusa v Cerkvi. Znova pa so se zavzeli tudi za pospešitev postopkov glede ničnosti zakona.

Ne izključevati nikogar

V sinodalni dvorani je bilo govora tudi o istospolno usmerjenih. Jasno je bilo poudarjeno, da priznanje zakonske zveze med osebama istega spola ni mogoče, potreben pa je spoštljiv in ne izključujoč pristop v odnosu do homoseksualcev.

Zatem pa so udeleženci sinode razpravljali tudi o vprašanju odprtosti za življenje. Govorilo so o odgovornem očetovstvu in poudarili, da je dar življenja, enako kot krepost čistosti, temeljna vrednota krščanskega zakona. Splav je bil opredeljen kot težki zločin.

Sicer pa udeleženci sinode govorijo tudi o drugih izzivih zakoncev, kot so na primer mešani zakoni, problem vzgoje otrok, revščina in brezposelnost, primeri detomorov, nasilja nad ženskami, trgovine z ljudmi ter druge težave. Ob koncu je beseda tekla še o bistveni vlogi laičnih cerkvenih gibanj, ki lahko spremljajo družine v težavah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.