Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Papež Frančišek: Neenakost in revščina ogrožata demokracijo vključevanja

Svet | 02.10.2014, 19:26

Papež Frančišek se je srečal s člani papeškega sveta za praičnost in mir. Ti so se zbrali na plenarnem zasedanju v Vatikanu, ki tokrat sovpada s peto obletnico izdaje okrožnice Ljubezen v resnici, na katero se je sveti oče v svojem nagovoru večkrat naslonil.

Papež Frančišek je povedal, da gre za temeljni dokument o družbeni evangelizaciji, ki nudi dragocene smernice za navzočnost katoličanov v družbi, ustanovah, ekonomiji, financah in politiki. Kot je dodal, je pozornost namenila tako prednostim kot tudi nevarnostim globalizacije, če ta ni usmerjena v dobro narodov. "Če je globalizacija opazno povečala bogastvo, tako na splošno kot v nekaterih posameznih državah, je prav tako zaostrila razlike med različnimi družbenimi skupinami, s tem ko je ustvarila neenakosti in nove vrste revščine v teh istih državah, ki sodijo med najbogatejše," je zatrdil papež.

Poudaril je enega od vidikov današnjega ekonomskega sistema, to je izkoriščanje mednarodne neuravnoteženosti cen dela, pri čemer je spomnil na milijarde oseb, ki živijo z manj kot dvema dolarjema na dan. Takšna neuravnoteženost ne spoštuje dostojanstva tistih, ki opravljajo fizična dela za nizko ceno, in uničuje zaposlitvene možnosti v regijah, kjer je delo v večji meri zaščiteno. Nastaja problem oblikovanja varovalnih mehanizmov, ki bi ščitili delavske pravice in okolje pred naraščajočo potrošniško ideologijo, ki ne kaže odgovornosti do mest in stvarstva. "Večanje neenakosti in revščine postavlja v nevarnost demokracijo vključevanja in soudeleženosti, ki predpostavlja ekonomijo in trg, ki ne izključujeta in sta pravična," je opozoril sveti oče. Gre torej za premagovanje strukturnih vzrokov neenakosti in revščine. Za družbeno vključevanje najšibkejših so po papeževih besedah pomembni trije temeljni elementi: izobrazba, dostop do zdravstvene oskrbe in delo za vse.

Papež je bil jasen, da se socialne države ne sme rušiti, še posebej ne temeljne pravice do dela. Ta ne sme biti odvisna od finančnih in monetarnih trgov. Je temeljna blaginja, povezana z dostojanstvom, oblikovanjem družine, realizacijo skupnega dobrega in miru. Vzgoja in delo sta ključna elementa za razvoj, pravično porazdelitev dobrin, dosego socialne pravičnosti, družbeno pripadnost ter svobodno in odgovorno sodelovanje v političnem življenju.

Sveti oče je omenil še en problem: trajanje neravnotežja med ekonomskimi sektorji, bankami, ustanovami in globalnimi problemi. Po njegovem je nujno ohranjati skrb za revne in za družbeno pravičnost. Ta po eni strani zahteva temeljite reforme, ki predvidevajo redistribucijo proizvedenega bogastva in univerzalizacijo svobodnih trgov, po drugi strani pa porazdelitev oblasti tako na narodni kot mednarodni ravni.

Okrožnica Ljubezen v resnici nas je po papeževih besedah spodbudila, da na aktualna družbena vprašanja gledamo kot na okoljstvena vprašanja. Kot je dodal, posebej poudarja vez med ekologijo okolja in človeško ekologijo, kamor sodi tudi etika življenja. "Ljubezen, polna resnice, je namreč osnova, na kateri se gradi mir, ki je danes še posebej želen in nujen za dobro vseh," je pojasnil aktualnost okrožnice. Po njegovem omogoča preseganje nevarnih fantazem, konfliktov zaradi posedovanja virov, migracij bibličnih razsežnosti, lakote in revščine, trgovine z ljudmi, krivice, socialne in ekonomske neenakosti ter neuravnoteženega dostopa do skupnih dobrin.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...