Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Turk, Kršinar in Gaiser: Nova vlada reform ne bo izpeljala

Politika | 17.09.2014, 19:48 Petra Stopar

Na današnji izredni seji bo o celotni ministrski kandidatni listi odločal Državni zbor in če bo lista večinsko potrjena, bomo dobili dvanajsto slovensko vlado. Da bo ta kljub prvotnim napovedim predsednika SMC »popolnoma leva« in ne bo sposobna izpeljati potrebnih reform, so prepričani publicist Boštjan M. Turka, novinar Igor Kršinar in predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. Ob tem ne izključujejo možnosti, da se v ozadju že pripravlja Cerarjev naslednik na premierskem položaju.

Boštjan M. Turk meni, da je bilo seme dvoma v legitimnost vlade posejano že med samimi volitvami. Prepričan je, da potrebnih reformnih ukrepov za zagon gospodarstva in stabilizacijo javnih financ s strani te vlade ne bomo videli in da se bo »držal status quo«.

Cerar »zdrsnil« že pri Bratuškovi in Erjavcu

Ob tem opozarja na pomanjkanje avtoritete in odločnosti Mira Cerarja, kar se je pokazalo že pri zapletih v zvezi s kandidati za evropskega komisarja in poskusu ustoličenja prvaka Desusa Karla Erjavca na položaj predsednika Državnega zbora. »Poleg tega so tudi zgodovinske okolnosti take, da Cerarju ne more uspeti. Če bi hotel uspeti, bi moral iti najprej v vojno proti svoji stranki, proti FDV-ju, proti vsem. Uspeti pomeni zmanjšati javno porabo in javni sektor, razbremeniti gospodarstvo in obrtnike, pomeni dati oblast iz rok. Tega pa on ne more narediti,« poudarja Turk.

Kršinar: SMC je volilna potegavščina

Po oceni Igorja Kršinarja lahko pri SMC pričakujemo nadaljevanje politike vlade Alenke Bratušek. Meni, da z ministrsko ekipo ne dobivamo sredinske, ampak popolnoma levo vlado: »SMC je v bistvu ena od volilnih potegavščin. Predstavili so se 'mi smo od nikoder, mi smo sredinski, nismo ne levi ne desni', ampak na koncu, ko so postavili ekipo, vidimo cel kup ali starih znancev iz levega spektra ali pa neznanih ljudi, katerih neke povezave sodijo do teh, ki spadajo na levico.«

Laris Gaiser, ki ocenjuje, da bo Cerarjeva vlada na oblasti zdržala največ leto in pol, izraža bojazen, da jo bo dejansko vodil Desus na eni strani, »po drugi strani od zunaj pa izgleda, da si je nakopal sovraštvo tega, kar bi lahko imenovali ene stare liberalno-demokratske naveze kot je od Golobiča«.

Pogovoru, v katerem so sogovorniki tudi kritično spregovorili o vprašanju poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše in kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko, lahko prisluhnete s klikom na povezavo ali v ponovitvi v četrtek ob 23. uri na Radiu Ognjišče.

Politika, Evropska Unija, Oddaje
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...