Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Turk, Kršinar in Gaiser: Nova vlada reform ne bo izpeljala

Politika | 17.09.2014, 19:48 Petra Stopar

Na današnji izredni seji bo o celotni ministrski kandidatni listi odločal Državni zbor in če bo lista večinsko potrjena, bomo dobili dvanajsto slovensko vlado. Da bo ta kljub prvotnim napovedim predsednika SMC »popolnoma leva« in ne bo sposobna izpeljati potrebnih reform, so prepričani publicist Boštjan M. Turka, novinar Igor Kršinar in predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. Ob tem ne izključujejo možnosti, da se v ozadju že pripravlja Cerarjev naslednik na premierskem položaju.

Boštjan M. Turk meni, da je bilo seme dvoma v legitimnost vlade posejano že med samimi volitvami. Prepričan je, da potrebnih reformnih ukrepov za zagon gospodarstva in stabilizacijo javnih financ s strani te vlade ne bomo videli in da se bo »držal status quo«.

Cerar »zdrsnil« že pri Bratuškovi in Erjavcu

Ob tem opozarja na pomanjkanje avtoritete in odločnosti Mira Cerarja, kar se je pokazalo že pri zapletih v zvezi s kandidati za evropskega komisarja in poskusu ustoličenja prvaka Desusa Karla Erjavca na položaj predsednika Državnega zbora. »Poleg tega so tudi zgodovinske okolnosti take, da Cerarju ne more uspeti. Če bi hotel uspeti, bi moral iti najprej v vojno proti svoji stranki, proti FDV-ju, proti vsem. Uspeti pomeni zmanjšati javno porabo in javni sektor, razbremeniti gospodarstvo in obrtnike, pomeni dati oblast iz rok. Tega pa on ne more narediti,« poudarja Turk.

Kršinar: SMC je volilna potegavščina

Po oceni Igorja Kršinarja lahko pri SMC pričakujemo nadaljevanje politike vlade Alenke Bratušek. Meni, da z ministrsko ekipo ne dobivamo sredinske, ampak popolnoma levo vlado: »SMC je v bistvu ena od volilnih potegavščin. Predstavili so se 'mi smo od nikoder, mi smo sredinski, nismo ne levi ne desni', ampak na koncu, ko so postavili ekipo, vidimo cel kup ali starih znancev iz levega spektra ali pa neznanih ljudi, katerih neke povezave sodijo do teh, ki spadajo na levico.«

Laris Gaiser, ki ocenjuje, da bo Cerarjeva vlada na oblasti zdržala največ leto in pol, izraža bojazen, da jo bo dejansko vodil Desus na eni strani, »po drugi strani od zunaj pa izgleda, da si je nakopal sovraštvo tega, kar bi lahko imenovali ene stare liberalno-demokratske naveze kot je od Golobiča«.

Pogovoru, v katerem so sogovorniki tudi kritično spregovorili o vprašanju poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše in kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko, lahko prisluhnete s klikom na povezavo ali v ponovitvi v četrtek ob 23. uri na Radiu Ognjišče.

Politika, Evropska Unija, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.