Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Godec, Tonin in Katič o komisarskih imenih in koalicijski pogodbi

Slovenija | 04.09.2014, 10:10

Komisarska imena iz Slovenije še naprej delijo politike. Medtem ko Alenka Bratušek ostaja brez podore tako v novonastali koaliciji kot v opoziciji, prihodnjega predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja to, kot kaže, ne moti. Ne ozira se na klice mandatarja Mira Cerarja, ki daje prednost Tanji Fajon in Karlu Erjavcu, gluh je tudi za strankarske partnerje iz Evropske ljudske stranke. O tem smo včeraj govorili v Pogovoru o, v katerem smo gostili vodjo poslanske skupine NSi in namestnici vodij poslanskih skupin SD in SDS.

Poslanka Andreja Katič je povedala, da bo SD vztrajala pri svoji kandidaturi evropske poslanke Tanje Fajon, saj ocenjujejo, da je ta dobra. "Socialni demokrati ne bomo umaknili svojega predloga. mislimo, da je bil tako predlog Karla Erjavca kot tudi Tanje Fajon izveden skladno z vsemi pravili, saj Komisija za preprečevanje korupcije ni opozorila na kakršnekoli nepravilnosti."

Katičeva je še dodala, da ni dobro, da se ves čas pogovarjamo zgolj o imenih in ne o resorjih, ki naj bi jih Slovenija prevzela. Drugačnega mnenja pa je poslanec NSi Matej Tonin, ki meni, da bi morali vse tri kandidate odpoklicati in predlagati nekoga četrtega. Spomnil je, da so znova pisali predsedniku prihodnje Evropske komisije Jeanu Claudu Junckerju in ga opozorili: "Zdi se nam neprimerno, da se za komisarsko imenuje Bratuškovo in da ga vendarle pozivamo, da še enkrat premisli svojo odločitev. Ne vem pa, če bo naše mnenje upošteval, tudi glede na to, da ga NSi edina od slovenskih članic Evropske ljudske stranke ni podprla za predsednika komisije, naš kandidat je bil Francoz Michel Barnier."

Tonin je ponovil, da ima Juncker na izbiro tri slabe leve slovenske kandidate za komisarja: "Mi si vendarle želimo, da bi pri tem premisleku prišlo do tega, da bi upošteval tudi določbe lizbonske pogodbe, da se pri imenovanju komisarjev upošteva tudi volilni rezultat na evropskih volitvah in da bi lahko komisarja predlagale tudi stranke, ki so zmagale na zadnjih evropskih volitvah, torej stranke Evropske ljudske stranke." Na vprašanje, ali stranke evropske ljudske stranke imajo svojega kandidata, Tonin odgovarja: "Pomladne stranke, ki tvorijo Evropsko ljudsko stranko, imajo več kandidatov. Zagotovo je kandidat, ki bi bil primeren, Lojze Peterle, če Juncker izrecno išče ženske, potem mislim, da bi bila primerna tudi nekdanja evropska poslanka SDS Romana Jordan, bila je odlična evropska poslanka, tako, da je na tej desni pomladni strani več kot dovolj dobrih kandidatov za komisarja."

Poslanka SDS Jelka Godec pa je povedala, da SDS predlaga izredno sejo državnega zbora, na kateri bi razpravljali o komisarskih kandidatih. "Menimo, da je potreben korak Mira Cerarja, le on ima v rokah škarje in platno, da razreši to tragikomedijo, zato tudi predlog SDS za sklic izredne seje. Na tej seji bomo zahtevali magnetogram seje vlade, kjer se je Alenka Bratušek sama predlagala za kandidatko za komisarko."

Poslanci bi po besedah Godčeve na seji novi vladi podali predlog, da čim prej pripravi spremembo zakona o sodelovanju med vlado in državnim zborom pri evropskih temah, s katero bi v razpravo vključili tudi državni zbor. "Seveda bi pozvali tudi Cerarja, da čim prej sestavi novo vlado in takoj zatem nemudoma odpokliče vse tri predlagane kandidate in poda nov predlog," je povedala poslanka Godčeva iz SDS. Katičeva iz SD pa je dodala, da včeraj parafirani koalicijski sporazum med SMC, SD in DeSUS predvideva urejanje tega področja: "Socialni demokrati smo v preteklem mandatu predlagali, da se posvetovanje o najprimernejšem kandidatu za komisarja predhodno opravi v državnem zboru. Tudi koalicijski sporazum, ki je bil danes parafiran, govori v tej smeri, daje se zaveza, da si bo koalicija prizadevala, da se to področje ustrezno uredi."

V Pogovoru o, v katerega smo povabili tudi največjo parlamentarno stranko SMC, ki pa se na vabila in sporočila Radia Ognjišče ni odzivala, smo govorili tudi o tem, kaj prinaša nova koalicijska pogodba. Medtem ko Katičeva trdi, da je sporazum naravnan razvojno in h gospodarski rasti, Tonin in Godčeva menita prav nasprotno.

Katič (SD): "V SD smo zadovoljni s tem, da je SMC prisluhnila in v koalicijski sporazum vključila večino zadev, za katere smo Socialni demokrati izrecno želeli, da se vpišejo, in da je na ta način koalicijski sporazum dovolj tudi socialnodemokratski. Sporazum je namenjen spodbujanju gospodarske rasti, ohranjanju socialne države, javnemu zdravstvu, javnemu šolstvu, ..."

Godec (SDS): "Vsekakor v SDS s tem (koalicijskim sporazumom) ne moremo biti zadovoljni. Lahko rečem, da je na odhodkovni strani kar znana zadeva. Torej veliko več odhodkov v javnem sektorju, povečevanje javnega sektorja že s samimi ministrstvi, odhodki so torej znani, ne pa prihodki, torej, kje bomo dobili priliv v proračun."

Tonin (NSi): "Zdajšnja vlada, če bo hotela kakorkoli stanje (v proračunu) rešiti, bo morala narediti "ZUJF krat dve" in, kot kaže koalicijska pogodba in dogovori, v katero smer gre vlada, bo na nek način šlo zgolj za nadaljevanje politike Alenke Bratušek. Polovica vlade bo praktično ostala ista. Na kratek rok bo to za državljane manj boleče, ampak, ko bo prišel trenutek streznitve, bo hudo in prav tega trenutka se v NSi najbolj bojimo."

Vabljeni k poslušanju posnetka Pogovora o

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...