Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar

Predsednik ZNP Mamić kritično o slovenski medijski krajini

31.08.2014, 14:30

V Sloveniji smo priča nenormalnemu in ne pluralnemu stanju, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić. Trdi, da mediji ne pokrivajo vseh tem, ki bi jih morali, in pri obravnavanju problemov uporabljajo različna merila.

Mamić je dejal, da če se kaj zgodi v Cerkvi, težko pride v medije, prav tako meni, da če se kaj zgodi na politični desni sredini, pride v medije veliko težje, kot če se to zgodi na levici. Na vprašanje, kaj torej manjka slovenski medijski krajini, predsednik ZNP poudarja: "Medijskemu prostoru manjka svoboda. Slovenija je edina država Evropske unije, ki nima niti enega desnosredinskega dnevnika, kar je zaskrbljujoče. Tudi v elektronskih medijih imamo privilegirane in neprivilegirane. Imamo določene medije, ki imajo veliko denarja in vpliva ter neke vrste medijsko oblast, in potem ostale medije, ki morajo delati zgolj na zasebni iniciativi."

Prepričan je, da bi vse to lahko spremenili, a ne bo šlo brez prave in iskrene politične volje. "Zato bi morali tudi državljani povzdigniti glas in zahtevati svoje pravice. Javna radio in televizija sta po zakonu dolžna poročati o vseh enako in to bi morali tudi državljani zahtevati."

Bolj kot spremembe zakonodaje na medijskem področju, je po besedah Mamića potrebno spoštovanje že obstoječe zakonodaje in tudi pravilnikov. V nadaljevanju je še dodal: "Slovenija je na Titaniku, ki se še potaplja. Gospodarsko še nismo dosegli dna in ga bomo pod to vlado verjetno. Sam upam, da ga bomo dosegli in se začeli potem dvigati. Glede medijskega področja je podobno, mediji bodo propadali in bo medijske svobode še manj, kot je imamo danes."

Mamić je v pogovoru za Radio Ognjišče spomnil še na izjavo Združenja novinarjev in publicistov, v kateri je lastnike medijev pozvalo, naj kljub finančni krizi novinarjem zagotovijo primerno socialno varnost in primerno plačilo. Slednje še posebej velja za mlade novinarje in novinarje, ki si zaradi starosti težje najdejo drugo primerno zaposlitev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...