Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Buzet, zaključna prireditev (foto: Matjaž Merljak)
Buzet, zaključna prireditev

Sklenili dopolnilni pouk slovenščine

| 09.06.2014, 14:06 Matjaž Merljak

V Buzetu v hrvaški Istri je 31. maja 2014 potekala zaključna šolska prireditev dopolnilnega pouka slovenščine v severozahodnem delu Hrvaške. Učenci in učenke ter odrasli iz Buzeta, Čabra, Pulja in z Reke so pokazali, kaj jim pomeni tovrsten pouk in sploh učenje jezika, ki jih povezuje z njihovimi koreninami. Spodbudo jim je izrekel tudi predstavnik Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenščino se učijo pri dopolnilnem pouku in pri dejavnostih ob pouku. Prizadevajo si utrditi in ohraniti obstoječe besedišče ter pridobiti novo. Šolske prireditve pa so za učence dobrodošla vaja. Uspešna predstavitev na prireditvah jim pomeni veliko spodbudo za nadaljevanje učenja in vztrajanje pri tem.

Učenci in učenke ter odrasli udeleženke in udeleženci dopolnilnega pouka slovenščine so s pesmijo in z dramskimi igricami zbrane v slovenščini popeljali skozi večer. Predstavili so, kaj so se naučili pri pouku slovenščine, kaj so spoznali na strokovnih ekskurzijah v Sloveniji, kaj jim pomeni učenje slovenščine, kaj jim pomeni branje slovenskega leposlovja, kaj jim pomeni spoznavanje različnih prvin slovenskega kulturnega izročila, ki ga spoznavajo prek slovenskih otroških ter ljudski pesmi in še kaj.

Najmlajši udeleženci dopolnilnega pouka slovenščine
Najmlajši udeleženci dopolnilnega pouka slovenščine © Matjaž Merljak

Učenci iz Pulja
Učenci iz Pulja © Matjaž Merljak

 

Učenci iz Čabra
Učenci iz Čabra © Matjaž Merljak

Prikaz Ajdovske deklice
Prikaz Ajdovske deklice © Matjaž Merljak
Izštevanko so mdr. predstavili najmlajši iz Pulja, učenci iz Čabra so predstavili legendo o Cerkniškem jezeru, odrasli iz Reke so predstavili legendo o Ajdovski deklici in zlatorogu, učenci iz Buzeta pa so spregovorili o sreči ...

Kot je zapisala učiteljica Dragica Motik, prizadevanje in vztrajanje pri učenju slovenščine ni vedno enostavno. „To od posameznika zahteva napor in določeno odrekanje, žrtvovanje. Več vloženega napora za dosego cilja pomeni tudi večjo vrednost tega cilja. Učenje jezika je proces, ki poteka vse življenje. Tudi v jeziku, ki ga dobro govorimo, pridobivamo vedno nove izraze in jih smiselno vključujemo v vsakdanje sporazumevanje.“

Zbrane je navdušen nad tem, kar je videl in slišal, pozdravil tudi predstavnik USZS, Rudi Merljak. Spodbudil jih je, da bi se tudi v prihodnje tako z veseljem in zavzeto učili jezika, ki jih povezuje s Slovenijo.

Buzet: Le kaj je to sreča
Buzet: Le kaj je to sreča © Matjaž Merljak

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...