Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež za Il Messaggero o izzivih današnje kulture

Papež in Sveti sedež | 30.06.2014, 12:54 Marta Jerebič

Rimski dnevnik Il Messaggero je včeraj objavil intervju s papežem Frančiškom, v katerem je ta med drugim spregovoril o izzivih današnje kulture, ki vpliva na politično, finančno in družbeno življenje.

Problem politike je, da je razvrednotena, uničila jo je korupcija. To moralno dekadenco, ne samo v politiki, ampak tudi v finančnem svetu in v družbi, naprej poganja današnja epohalna sprememba, ki je tudi sprememba kulture, pravi papež in dodaja, da v tem smislu revščina, ki nas mora skrbeti, ni samo materialne narave. Lačnemu, pojasnjuje, namreč lahko pomagamo, da ne bo več lačen. Tisti, ki je izgubil službo, pa se sooča še z eno drugo revščino. Nima več dostojanstva. Po papeževem mnenju je zato potrebno več napora vložiti v pomoč družinam v težavah. Komentiral je tudi nizko rodnost v Evropi, ki se je utrudila biti mama in je raje babica. Sveti oče ob tem poudarja, da nizka rodnost ni samo posledica egoizma in hedonizma, ampak tudi trenutne ekonomske krize.

Na vprašanje, kam gre Bergoglieva Cerkev, je papež odgovoril: »Hvala Bogu, nimam nobene Cerkve, sledim Kristusu. Ničesar nisem ustanovil.« In dodaja: »Moje odločitve so sad srečanj pred konklavom. Ničesar nisem naredil sam.« Papež je spregovoril tudi o potovanjih v Azijo, avgusta v Korejo in januarja na Šri Lanko in Filipine, ter o drugih temah, s katerimi se je soočil v času svojega pontifikata, med drugim o spolnih zlorabah otrok. Rimljanom pa je na koncu zaželel, naj ne izgubijo veselja, upanja in zaupanja kljub težavam.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...