Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Mlada družina (foto: Rok Mihevc)
Mlada družina | (foto: Rok Mihevc)

Predstavljeno delovno gradivo za sinodo o družini

Slovenija | 26.06.2014, 13:13 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne predstavili delovno gradivo za izredno sinodo o družini, ki bo potekala oktobra letos. Priprava nanjo se je začela že lansko jesen, ko je Sveti sedež vsem škofijam sveta poslal vprašalnik, namenjen družinam. Tudi tema izredne sinode, ki bo potekala oktobra 2015, bo namenjena družini. Pred tem pa bo v Filadelfiji še svetovno srečanje družin.

Delovno gradivo poudarja, da je družina po eni strani temeljna celica družbe, hkrati pa je tudi v krizi. Zato prinaša temeljne izzive, s katerimi se družina danes sooča, pa tudi načine, kako naj bi ji Cerkev lahko pomagala. Družina je glede na omenjeno delovno gradivo razdeljena, obupana, zmedena in nepripravljena. Vendar pa obstajajo tudi znamenja upanja, predvsem tam, kjer Cerkev ne deluje kot izključujoča, ampak vključujoča, tudi pri nepravilnostih posameznikov.

Prvi del delovnega gradiva se osredotoča na dve področji in sicer: težave pri razumevanju naravnega zakona, ki je temelj zakonskega odnosa med moškim in žensko, in privatizacija družine. Prvi vidik se odpira tveganjem teorije gender, ruši idejo za vedno v zakonski zvezi, vodi do sprejemanja poligamije ali pa odpovedi zakoncu, podpira ločitve, izven zakonske skupnosti in kontracepcijo. Privatizacija družine pa po drugi strani izniči vlogo družine kot temeljne celice družbe. Družina pa bi morala poleg tega biti tudi domača cerkev, ki se povezuje z vso župnijo.

Drugi del delovnega gradiva se osredotoča na kritične situacije, s katerimi se mora družina soočati danes kot na primer šibkost podobe očeta, razdeljenosti in ločitve, trgovanje z otroki, droge, alkoholizem, odvisnost od družbenih omrežij, kar krade čas medsebojnim odnosom. Sinodalni dokument izpostavlja tudi vpliv dela na družinsko življenje ter našteva probleme migracij, revščine, potrošništva, vojn in različnih ver zakoncev.

Ne molči pa niti o t.i. proti pričevanjih s strani Cerkve kot so spolni škandali, pedofilija, nedoslednost nekaterih duhovnikov. Vse to vodi do vse večje izgube verodostojnosti Cerkve.

Dokument velik del namenja ločenim in znova poročenim. Poudarja, da bi morala Cerkev v težkih okoliščinam biti kot mati, ki vedno sprejme svoje otroke in ne kot sodnik, ki obsodi. Če ponovno poročeni ne morejo prejemati zakramentov, še ne pomeni da so izključeni iz krščanskega življenja in iz odnosa z Bogom, poudarja dokument.

Kar se tiče homoseksualcev so vse škofovske konference proti temu, da bi uvedli zakonodajo, ki bi omogočala takšne zveze ali da bi smeli posvojiti otroke. So pa opozorili, da je potreben spoštljiv odnos do istospolnih in da jih ne smemo obsojati.

Tretji del pripravljalnega sinodalnega dokumenta pa je posvečen vzgojni odgovornosti. Ugotavlja, da zakonci zelo malo poznajo nauk Cerkve na področju odprtosti do življenja. Zato prihaja do zmede med pojmovanjem kontracepcije in naravnih metod urejanja rojstev. Za slednje napačno mnogi mislijo, da niso učinkovite. Zato predlagajo, da bi jih morali bolje spoznati. Tudi duhovniki naj bi se o vsem tem bolje poučili.

Ob sklepu poudarjajo tudi pomen vzgoje otrok, še posebej tistih, ki odraščajo v razbitih družinah.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...