Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Brazilija malo drugače

Svet | 26.06.2014, 09:39 Marjana Debevec

Upokojeni škof v Manausu misijonar Pasqualotto je ob tekmi, ki jo je Italija odigrala v tem brazilskem mestu poudaril, da njihove razmere niso tako rožnate kot jih prikazujejo mediji. Tam je bil leta 2009 ubit pater Ruvoletto. Danes pa to mesto odseva Brazilijo polno protislovij, razdeljeno med nebrzdano bogastvo in razširjeno revščino, v tekmi za vrtoglavi ekonomski napredek, ki ga mnogi ne dohajajo, kljub socialnim posegom sedanje in pretekle vlade.

Pater Mario Pasqualotto, rojen v Trevisu v Italiji, je starejši misijonar Papeškega zavoda za zunanje misijone. 32 let je deloval v škofiji Parintins in 15 let v škofiji Manaus, kjer je bil tudi od leta 1999 do 2013 pomožni škof. Omenjeni papeški zavod je v tem mestu navzoč že od leta 1948, ko je Manaus štel le 200 tisoč prebivalcev; danes jih je skoraj 2 milijona. Z rastjo mesta zaradi uvedbe 'proste cone' leta 1966 se je prebivalstvo naglo razvijalo. V nekaj letih je misijonski zavod ustanovil veliko skupnosti in župnij. Vzporedno pa rastejo tudi socialni problemi, ki se nadaljujejo tudi danes, kljub velikim besedam o svetovnem pokalu.

V Manausu je po vladnih podatkih približno 750 'ljudi na ulicah' (brezdomcev), vendar pa jih je po besedah škofa Pasquallota veliko več. Brazilija in Amazonija sta si sicer ekonomsko opomogli, vendar pa je to le zunanja rast, blaginja, ki je le rezultat velike propagande na narodni in območni ravni. Dejansko je še veliko revščine, poudarja škof v Manausu. Ljudje zahtevajo od vlade bolnišnice in šole namesto stadionov. Škof Pasqualotto je spregovoril tudi o problemu nasilja, ki je pri njih zelo resen, saj imajo povprečno 15 do 20 nasilnih smrti vsak teden, povečini povezane s prekupčevanjem z mamili. Pater Mario Pasqualotto to pozna iz prve roke, saj je 13 let delal s skupnostma uporabnikov mamil; z moško skupnostjo s 130 možmi in žensko s 15 ženskami. Posledice tega nasilja je občutil tudi na lastni koži. Osebno je namreč doživel nasilno smrt misijonarja Fidei Donum iz Padove patra Rogerja Ruvoletta leta 2009. Prvi je prejel telefonski klic patra, ki je deloval z njim. To je bilo zelo močno doživetje, ki še danes zaznamuje moje življenje, je povedal škof. Že pred smrtjo patra Ruvoletta so bili napadi na duhovnike, cerkve in samostane; kolombijanskega duhovnika so oropali, pretepli in pustili napol mrtvega. Po njegovi smrti je svet kriminala pustil Cerkev pri miru. Spomin na Ruvoletta je v Manausu še vedno zelo živ, je povedal škof Pasqualotto in dodal, da je soba, v kateri je bil ubit, zdaj kapela, ki jo obiskujejo verniki in Italijani, ki pridejo na obisk. Vsako leto je na najbližjo nedeljo 19. septembru pohod za mir, na katerem se vedno spomnimo patra Ruggera.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...