Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Travniški sadovnjak (foto: Janez Ocepek)
Travniški sadovnjak

Družinske kmetije pomemben del boja proti revščini in lakoti

Dobro delo dobro dene | 20.06.2014, 06:00

Na svetu je več kot 500 milijonov družinskih kmetij. Kako pomembne so, so prepoznali Združeni narodi, saj so jim posvetili to leto. Ocenjujejo namreč, da je lahko njihov prispevek v boju proti revščini in lakoti po svetu velik.

Družinsko kmetovanje je oblika kmetovanja, ki prevladuje tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju. Lahko vključuje različne dejavnosti, od gozdarstva, ribogojnic in živinoreje do vrtnarstva, poljedelstva in sadnih nasadov.

Združeni narodi želijo družinsko kmetovanje v tem letu postaviti v središče različnih politik, s čimer bi prišlo do premika k bolj enakovrednemu in uravnoteženemu razvoju. Ocenjujejo, da so družinske kmetije pomembne, saj med drugim zagotavljajo kakovostno in varno hrano. Ne gre zanemariti socialnega vodika, prav tako velja omeniti prispevek družinskih kmetij pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, kulturne krajine kot naravne dediščine in vitalnega podeželja.

Po zadnjih začasnih podatkih iz leta 2013 smo imeli v Sloveniji več kot 72.600 kmetij. Med njimi prevladujejo družinske kmetije. Kar 80 odstotkov vseh kmetij pri nas se je ukvarjalo z živinorejo, kar je povezano z naravnimi danostmi za kmetovanje. Podatki, ki nam jih je posredoval državni statistični urad, kažejo, so v letu 2010, ko je v večini članic Evropske unije potekal popis kmetijstva, v vsej Sloveniji njive sestavljale 36 odstotkov, trajni nasadi 6 odstotkov ter trajni travniki in pašniki 58 odstotkov kmetijskih zemljišč v uporabi.

Pri družinskem kmetovanju ne gre le za prenašanje neke dejavnosti in zemlje iz roda v rod, ampak tudi za ohranjanje tradicije in vrednot. "Pred kratkim sem govoril z enim zdravnikom. Rekel mi je: V vašem poklicu imate privilegij, saj lahko z družino preživite veliko časa, tudi med delom. V ostalih poklicih je to težava. Na otroke je treba sicer paziti, še posebej, kadar kmet dela z različnimi stroji. Ampak otroci morajo biti zraven, da spoznajo, kakšno je življenje na kmetiji in kako se odvija delo," je za naš radio potrdil Klemen Matk, gospodar Matkove kmetije nad Logarsko dolino. Poudaril je, kako pomembno je sožitje starejših in mlajših generacij. "To je mogoče tudi tako, da na primer stari starši, ko so njihovi sinovi oziroma hčere na terenu, popazijo vnuke in jim pripovedujejo, kaj se je dogajalo včasih. S tem krepijo mlajši rod. Ker človek ve, da je bilo težko tudi njegovim prednikom in da so pretrpeli marsikaj, se lažje sooča z različnimi ovirami in je močnejši."

Dobro delo dobro dene, Slovenija, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...