Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Jurjevski koledniki

Slovenija | 29.04.2014, 13:04

O veljavi svetega Jurija in njegovi priljubljenosti na Slovenskem pričajo številne cerkve, krajevna imena in jurjevske pesmi, ki so se še posebej ohranile v Posavju. Tokratno oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo prepletali s terenskimi posnetki jurjevskega koledovanja iz okolice Sevnice in Krškega.

Praznik sv. Jurija, ki v cerkvenem koledarju goduje 23., južno od Drave pa 24. aprila, predstavlja po ljudskem koledarju začetek pomladi. O svetem Juriju viri poročajo, da je bil vojščak, doma iz Male Azije. Po legendi naj bi v boju z zmajem rešil sv. Marjeto. Na Slovenskem so praznovali jurjevo največ s koledniškimi obhodi. Vsaj do druge svetovne vojne je bilo zelo živo v Beli krajini, po vzhodnem Dolenjskem, Koroškem in Štajerskem. V nekaterih krajih se je ohranilo še po vojni, ponekod celo do današnjih dni. Ali pa je bilo vmes prekinjeno in kasneje na novo obujeno. V Beli krajini Zelenega Jurija vodijo, po Koroškem Šentjurja jagajo, po vzhodnem Dolenjskem pa Jurija pojejo.

V oddaji so nastopile tri koledniške skupine iz okolice Rake; koledniki Florjan Ardro pri Raki, starejša skupina kolednikov z Rake in koledniki pevske skupine Lavrencij z Rake. Nadalje jurjevski koledniki iz Dolnjega Brezovega, Trnovca in z Blance.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...