Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Plastične vrečke (foto: www.dailymail.co.uk)
Plastične vrečke

Zmanjšanje potratne porabe plastičnih vrečk

| 03.05.2014, 09:00 Rok Mihevc

Plastične vrečke veljajo za enega najbolj izrazitih znakov potrošništva na svetu. Najbolj problematična je količina le teh. Poraba samih nakupovalni vrečk znaša od 500 do 1000 milijard na leto, kar pomeni skoraj milijon na minuto. Ocenjuje se, da so evropske države med največjimi porabniki vrečk, zato jih bodo morale države članice Unije do leta 2019 zmanjšati za vsaj 80 odstotkov.

Plastične vrečke najdemo skorajda vsepovsod. Praktičnost in uporabnost jim dajejo lastnosti kot so lahkost, cenovna dostopnost, vodoodpornost, enostavna uporaba. Vse to je pripomoglo, da so vrečke postale nepogrešljiv del našega vsakdana. To dokazuje tudi količina uporabe – ocene za Slovenijo znašajo 300-600 milijonov vrečk na leto, kar pomeni 150-300 na osebo. Podobno je v drugih državah Evropske unije, zato so poslanci Evropskega parlamenta sprejeli pravila za občutno zmanjšanje uporabe tankih plastičnih vrečk. Za dosego cilja priporočajo uvedbo davkov in pristojbin ali pa tržnih omejitev in prepovedi.

Poročevalka Zelenih Margrete Auken. „Poslanci so občutno okrepili skupno zakonodajo za zmanjševanje uporabe plastičnih vrečk in s tem povezanih odpadkov z vključitvijo obveznih evropskih ciljev ter zahtevo, da plastične vrečke ne bodo več zastonj. Kot se je pokazalo v drtžavah, ki so vodilne na tem področju, je dramatično zmanjšanje porabe teh vrečk enostavno doseči z dosledno politiko. Hitro opuščanje uporabe je izvedljiva rešitev za pereč problem plastičnih odpadkov v okolju.“

Njeno poročilo so poslanci podprli s 539 glasovi za in 51 proti. In za kaj so glasovali? Države članice bodo morale do leta 2017 svojo porabo vrečk zmanjšati vsaj za polovico, do leta 2019 celo za 80 odstotkov. Predlagani ukrepi so davki, tržne omejitev ali prepoved za trgovine, da kupcem dajejo plastične vrečke brezplačno. Izjema bi bile zelo lahke vrečke za zavijanje nepakiranih živil, kot so meso, ribe in mlečni izdelki.

Do leta 2019 bi morali plastične vrečke za sadje, zelenjavo in slaščice nadomestiti z vrečkami iz recikliranega papirja, ali z biološko razgradljivimi vrečkami.

In kaj še lahko sami naredimo? Uporabljamo tiste vrečke, ki so za večkratno uporabo ali še bolje - uporabljamo nakupovalne torbe iz blaga.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...