Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež piše okrožnico o revnih in okolju

Papež in Sveti sedež | 08.04.2014, 13:52 Marta Jerebič

Papež Frančišek po poročanju spletnega portala Vatican Insider piše novo okrožnico, ki bo obravnavala revne in okolje oziroma varovanje Stvarstva.

Papežu Frančišku pri pisanju okrožnice pomaga misijonar v Braziliji, po rodu Avstrijec, Erwin Kräutler, ki je o tem pred časom že spregovoril v intervjuju za Orf Journal. 75-letni Kräutler pripada Kongregaciji misijonarjev Presvete Jezusove krvi. Leta 1965 je odšel v misijone v Amazonijo, leta 1980 pa je bil imenovan za škofa največje brazilske škofije Altamira Xingu. Leta 2010 je prejel alternativno Nobelovo nagrado za svoje prizadevanje v korist človekovih pravic staroselskega prebivalstva in ohranjanje amazonskega pragozda. Večkrat so mu že grozili s smrtjo, a to ga ni ustavilo v njegovem prizadevanju za varovanje okolja in dostojanstvo vsakogar.

Papež Frančišek je Kräutlerja v avdienco sprejel 4. aprila. Avstrijski misijonar mu je predal dokument o kršenju pravic staroselcev v Braziliji, grožnjah, ki jih doživljajo indiosi, in o amazonskem pragozdu, ki jim pomeni preživetje. Papež naj bi v okrožnici torej opozoril na močno vez, ki obstaja med varovanjem Stvarstva in spodbujanjem pravičnosti – revni so namreč tisti, ki trpijo najbolj dramatične posledice.

Kot še poroča spletni portal Vatican Insider, pri zbiranju gradiva sodeluje tudi Gustavo Vera, ustanovitelj združenja La Alameda za boj proti trgovanju z ljudmi in suženjskemu delu. Dejal je, da je papežu že poslal gradivo, razmišljanja in pisma okoljevarstvenikov. »Okrožnica bo obravnavala vprašanje planeta kot človeškega doma, ekologijo, osredotočeno na človeško osebo … Dvignila bo veliko prahu,« je prepričan Vera. »Obstajajo podjetja, ki ciljajo samo na povečevanje dobička in jim ni mar za uničevanje planeta. To bo ključna tema,« je dejal.

O tem, da je okrožnica o okolju potrebna, meni tudi brazilski kardinal Claudio Hummes. Amazonija se mora po njegovih besedah razvijati, vendar ne tako, da bi pri tem izgubila svoje poslanstvo velikega daru narave za celotno človeštvo.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.