Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Deveta obletnica smrti Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 02.04.2014, 00:30 Marta Jerebič

Danes mineva devet let od smrti papeža Janeza Pavla II., ki letos poteka predvsem v znamenju njegove skorajšnje kanonizacije. Karol Woytila je v 85. letu starosti umrl 2. aprila 2005. Za papeža je bil izvoljen 16. oktobra 1978 in je tako postal 264. papež oziroma 263. naslednik apostola Petra v zgodovini Katoliške Cerkve. Slovenijo je obiskal dvakrat: prvič od 17. do 19. maja 1996, ko je obiskal vse tri takratne škofije in se je z verniki srečal v Stožicah v Ljubljani, Postojni in Mariboru; drugič pa 19. septembra 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška.

Pustite me, da odidem v Očetovo hišo.” Te zadnje besede je papež Janez Pavel II. s šibkim glasom izgovoril v poljskem jeziku. 2. aprila 2005, ob 21. uri in 37 minut, je zaspal v Gospodu. Medtem ko se je Janezu Pavlu II. bližala zadnja ura, se je na trg sv. Petra začela zgrinjati množica vernikov, med katerimi je bilo na deset tisoče mladih. Papež naj bi ob tem izrekel naslednji stavek: »Iskal sem vas. Sedaj pa ste vi prišli k meni in za to se vam zahvaljujem«. S tem je verjetno mislil na vse mlade, ki jih je srečal na svojih neštetih apostolskih obiskih po svetu, kjer jih je iskal za Kristusa. Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano je takrat to množično prisotnost mladih na trgu sv. Petra, kjer se je zbralo približno 70 tisoč ljudi, označil za neke vrste nepredvideno predhodnico svetovnega dneva mladih ter kot ganljivo pričevanje molitve in naklonjenosti generacije, ki je imela papeža pravzaprav za svojega.

Pogreb je sledil 8. aprila, na njem pa so se že pojavili napisi Santo subito – svetnik takoj. Benedikt XVI. je prisluhnil temu sluhu svetosti in predčasno dovolil začetek postopka za beatifikacijo, ki je bila 1. maja 2011. Po drugem priznanem čudežu – gre za gospo s Kostarike, Floribeth Mora, bo Janez Pavel II. za svetnika razglašen 27. aprila skupaj s papežem Janezom XXIII.

Pričevanje Floribet Mora

Zgodba njenega ozdravljenja se je začela aprila 2011, ko so ji odkrili hudo možgansko anevrizmo oziroma počeno žilo v možganih, in ji napovedali le še mesec dni življenja. "Strašno je bilo videti, kako trpijo moji otroci in domači, pa tudi jaz sem trpela, ker jih ne bom obiskala,'' je med enim od pričevanj povedala Diazova in dodala: ''Čeprav sem vedno imela vero v Boga, se je moja človeška plat bala smrti.'' Vera jo je vodila, da se je oklenila Janeza Pavla II. ki mu je rekla 'moj svetnik'. ''Gospodu si tako blizu, reci mu, naj me ne pusti umreti,'' je prosila pokojnega papeža.

Njena molitev je bila uslišana 2. maja 2011, dan po njegovi razglasitvi za blaženega. Diazova je lahko spremljala obred po televiziji. ''Naslednji dan je bil najbolj čudovit dan v mojem življenju, ko sem v sobi zaslišala glas, ki mi je dejal: 'Vstani, ne boj se'.'' Glas je prihajal z naslovnice revije, na kateri je bil Janez Pavel II. Potem se je začelo njeno okrevanje.

Ko so ji zdravniki potrdili, da je ozdravela, se je odločila, da bo to povedala in svoje pričevanje zapisala. Čez nekaj tednov se je povezala z Vatikanom in se odločila za nadaljnje preiskave v Kostariki in Rimu, da so preučili njeno čudežno ozdravitev. Diazova pravi, da je pričevanje o tem v njenem življenju postalo prednostna naloga številka ena. V Kostariki obiskuje bolne, govori po župnijah in gre povsod, kamor jo povabijo, da pove svojo zgodbo. ''Zdaj je vse, kar delam, v Božjo slavo,'' je dejala. ''Sem orodje, ki ga je Gospod uporabil, da opravi svoje delo, vendar se mi ne bi zgodilo nič od tega, kar se je, ko ne bi moja družina imela vere. Imeti moramo veliko vere, saj življenje brez Boga sploh ni življenje,'' je še dejala Floribeth Mora Diaz.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.