Rok MihevcRok Mihevc
Abdominalni kirurg Valentin Sojar (foto: ARO)
Abdominalni kirurg Valentin Sojar | (foto: ARO)

Težave s prebavili se pri občutljivih po praznikih povečajo

| 07.01.2014, 19:30 Blaž Lesnik

V prvi letošnji zdravstveni oddaji smo spregovorili o težavah zgornjega dela prebavil in boleznih, ki se iz občasnih ponavljajočih se težav lahko razvijejo. Gostili smo abdominalnega kirurga Valentina Sojarja, spec. dr. med., ki je odgovarjal na številna vprašanja naših poslušalcev.

V Sloveniji se zaradi razjede na želodcu ali dvanajstniku vsako leto zdravi približno 2500 ljudi. Moški zbolijo kar dvakrat pogosteje kot ženske. Kar pri 90 % bolnikov, ki imajo težave s prebavili, so vzrok nekatera zdravila proti bolečinam in vnetju ali pa bakterija Helicobacter pylori. Pomen omenjene bakterije za nastanek razjed je znan šele od zgodnjih osemdesetih let, gre pa za najpogostejšo kronično okužbo na svetu. Število novih obolenj se sicer v zadnjem času zmanjšuje.

Aktualna zdravstvena novica

Se pa nasprotno kaže vse večja podhranjenost slovenskega zdravstva, tudi navzven. Na travmatološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so tako morali decembra odpovedati kar 80 bolnikov, ki so bili naročeni na operacije. Delujeta namreč le še dve od sedmih operacijskih dvoran. Zagotavljajo, da je kljub temu za vse nujne primere poskrbljeno.

Pregled zdravstvenih oddaj

V letu 2013 smo v Ponedeljkovi 17-ti, zdravstveni oddaji, spregovorili o:

JANUAR - Respiratorna infekcijska obolenja, Akad. prof. dr. Franc Strle, predstojnik infekcijske klinike

FEBRUAR - Je danes dan, da preneham kaditi? Specialist splošne medicine in higiene mag. Aleš Čakš

MAREC - „Vroče“ vprašanje: cepljenje da ali ne? Prim. dr. Alenka Trop Skaza (Zavod za zdravstveno varstvo Celje)

APRIL - Kaj je zdravo staranje in kako se zdravo postarati? - Projekt Pangea. Dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, predsednik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar

MAJ - Izguba zob in možnosti zdravljenja (zobni vsadki). Zobni kirurg Lovro Iskra

JUNIJAlergije, dr. Nika Lalek (Alergološka ambulanta Golnik)

JULIJ - Revmatična obolenja, prof. dr. Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo z UKC Ljubljana

AVGUST - Bolezni srca in ožilja (kardiovaskularne bolezni). Specialistka, internistka kardiologinja Julija Tepeš, dr. med.

SEPTEMBER - Bolečina v hrbtenici, prim. ortoped Miro Gorenšek, dr. med.

OKTOBER - Svetovni dan srca, geslo: Po poti, ki vodi do zdravega srca. Prim. MATIJA CEVC, dr. med. internist – kardiolog.

NOVEMBERDuševno zdravje (Katere so najpogostejše oblike duševnih bolezni in kako jih je mogoče zdraviti?) Psihiater in psihoterapevt Borut Škodlar

DECEMBER - O raku s pomočjo registra raka. Vodja epidemiologije in registra raka dr. Maja Primic Žakelj.

 

Če imate svojo zdravstveno težavo (ali vaši svojci) in bi radi, da o tem spregovorimo s strokovnjaki, zdravniki specialist, nam PIŠITE!

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...