Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Irgl: Zločin je zločin, umor je umor

Slovenija | 29.01.2014, 18:36

"Nedotakljivost človeškega življenja ni ideološko vprašanje, ampak civilizacijska norma," je po poročanju časnika Reporter v intervjuju za Slobodno Dalmacijo dejala Eva Irgl, predsednica državnozborske komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Irglova je v intervjuju poudarila, da je tudi Vrhovno sodišče ugotovilo, da je bila Udba zločinska in kriminalna organizacija.

Udbovski umori so v Sloveniji pravi politični hit, piše hrvaška Slobodna Dalmacija, ki jo povzema časnik Reporter in dodaja, da zato ni zaslužen samo preiskovalec umorov hrvaških emigrantov Roman Leljak, ampak tudi predsednica parlamentarne komisije Eva Irgl. "S svojo odločitvijo, da primera likvidacije Stjepana Crnogorca in Nikice Martinovića obravnavajo tudi v slovenskem parlamentu, je poslanka Irglova v zadnjih tednih dvignila veliko političnega praha na drugi strani Kolpe," navaja časopis in opozarja, da je poslanka zato tarča številnih žaljivk.

Poslanka SDS je v intervjuju poudarila, da je tudi Vrhovno sodišče ugotovilo, da je bila Udba zločinska in kriminalna organizacija. Komisija primera umorov obravnava v povezavi z nedotakljivostjo človeškega življenja in osebnega dostojanstva, kljub temu pa so poslanci levih vladajočih političnih strank, ki so naslednice nekdanje Zveze komunistov Slovenije, zavrnili sklepe. "Zavrnili so celo sklep, da morajo vse veje oblasti narediti vse, da bi lahko družina in potomci ubitih našli njihove posmrtne ostanke in jih pokopali," je dejala Irglova in dodala, da so ji potem očitali, da odpira ideološke teme.

Prepričana je, da ji pregon in pravično kazen za zločinske nalaga tudi ustava in resolucija evropskega parlamenta o totalitarnih režimih. Opozorila je, da je logično, da imajo leve politične stranke v Sloveniji težave glede preteklosti, da pa je žalostno, da ne morejo sprejeti sklepov, ki bi govorili o obsodbi udbovskih zločinov.

"Arhiv nekdanje Udbe je nastal pred 17. majem 1990. Po naših zakonih je dostopen državljanom, še posebej kar zadeva sodelavce Udbe. Vlada Boruta Pahorja ga je skušala leta 2011 zapreti, toda državljani so na referendumu odločili, da mora ostati odprt," je po poročanju Reporterja povedala Irglova za največji dalmatinski časnik. Sedanja vlada jih spet skuša zapreti, vendar bodo v SDS naredili vse, da arhivi ostanejo dostopni javnosti. "Zaradi resnice," pravi Irglova, ki poudarja, da skuša propagandna mašinerija Milana Kučana že 20 let problematizirati odkrivanje resnice o zločinski naravi komunističnega režima. Poudarja, da niti Milan Kučan niti Janez Zemljarič ne zanikata pristnost objavljenih dokumentov: "Zločin je zločin, umor je umor. Ne glede na to, kdo in kdaj ga je storil," je povedala Irglova.

Vir: Reporter

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...