Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Irgl: Zločin je zločin, umor je umor

Slovenija | 29.01.2014, 18:36

"Nedotakljivost človeškega življenja ni ideološko vprašanje, ampak civilizacijska norma," je po poročanju časnika Reporter v intervjuju za Slobodno Dalmacijo dejala Eva Irgl, predsednica državnozborske komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Irglova je v intervjuju poudarila, da je tudi Vrhovno sodišče ugotovilo, da je bila Udba zločinska in kriminalna organizacija.

Udbovski umori so v Sloveniji pravi politični hit, piše hrvaška Slobodna Dalmacija, ki jo povzema časnik Reporter in dodaja, da zato ni zaslužen samo preiskovalec umorov hrvaških emigrantov Roman Leljak, ampak tudi predsednica parlamentarne komisije Eva Irgl. "S svojo odločitvijo, da primera likvidacije Stjepana Crnogorca in Nikice Martinovića obravnavajo tudi v slovenskem parlamentu, je poslanka Irglova v zadnjih tednih dvignila veliko političnega praha na drugi strani Kolpe," navaja časopis in opozarja, da je poslanka zato tarča številnih žaljivk.

Poslanka SDS je v intervjuju poudarila, da je tudi Vrhovno sodišče ugotovilo, da je bila Udba zločinska in kriminalna organizacija. Komisija primera umorov obravnava v povezavi z nedotakljivostjo človeškega življenja in osebnega dostojanstva, kljub temu pa so poslanci levih vladajočih političnih strank, ki so naslednice nekdanje Zveze komunistov Slovenije, zavrnili sklepe. "Zavrnili so celo sklep, da morajo vse veje oblasti narediti vse, da bi lahko družina in potomci ubitih našli njihove posmrtne ostanke in jih pokopali," je dejala Irglova in dodala, da so ji potem očitali, da odpira ideološke teme.

Prepričana je, da ji pregon in pravično kazen za zločinske nalaga tudi ustava in resolucija evropskega parlamenta o totalitarnih režimih. Opozorila je, da je logično, da imajo leve politične stranke v Sloveniji težave glede preteklosti, da pa je žalostno, da ne morejo sprejeti sklepov, ki bi govorili o obsodbi udbovskih zločinov.

"Arhiv nekdanje Udbe je nastal pred 17. majem 1990. Po naših zakonih je dostopen državljanom, še posebej kar zadeva sodelavce Udbe. Vlada Boruta Pahorja ga je skušala leta 2011 zapreti, toda državljani so na referendumu odločili, da mora ostati odprt," je po poročanju Reporterja povedala Irglova za največji dalmatinski časnik. Sedanja vlada jih spet skuša zapreti, vendar bodo v SDS naredili vse, da arhivi ostanejo dostopni javnosti. "Zaradi resnice," pravi Irglova, ki poudarja, da skuša propagandna mašinerija Milana Kučana že 20 let problematizirati odkrivanje resnice o zločinski naravi komunističnega režima. Poudarja, da niti Milan Kučan niti Janez Zemljarič ne zanikata pristnost objavljenih dokumentov: "Zločin je zločin, umor je umor. Ne glede na to, kdo in kdaj ga je storil," je povedala Irglova.

Vir: Reporter

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.