Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Miroslav Mozetič (foto: Robert Božič)
Miroslav Mozetič

Pogovor o: Mozetič o delu ustavnega sodišča

Slovenija | 17.01.2014, 16:50

V povezavi z zakonom o davku na nepremičnine, ki je začel veljati z novim letom in je dodobra razburil slovensko javnost, je bilo v zadnjem mesecu dni večkrat omenjeno ustavno sodišče. Na njegovi mizi se je znašlo več zahtev za oceno ustavnosti tega zakona, nekaj je še napovedanih. Kakršnekoli že bodo odločitve ustavnih sodnikov, bodo odmevale. Delo tega državnega organa nam je v oddaji Pogovor o predstavil prvi med njimi Miroslav Mozetič.

Mozetič je triletni mandat predsednika ustavnega sodišča začel lanskega 11. novembra. Na tem mestu je nasledil Ernesta Petriča. "Novembra sem postal prvi med enakimi," je dejal Mozetič v pogovoru za Radio Ognjišče. Večkrat je ob različnih priložnostih poudaril, da je program, ki mu bo sledil, zapisan v slovenski ustavi. Od svojega predhodnika je, tako je dodal, prevzel solidno ustavno sodišče. "Sestava ustavnega sodišča je že štiri leta, skoraj pet let enaka. Med seboj se dobro poznamo."

V zadnjih letih se je pripad zadev nekoliko zmanjšal, zadnja tri leta je približno enak. "Ustavnih pritožb dobimo nekje od 1000 do 1.200. Pobud in zahtev za presojo zakonov smo lani dobili približno 330, letos pa tudi," je pojasnil Mozetič. A ustavno sodišče je po njegovih besedah še vedno preobremenjeno. To med drugim dokazuje hitrost postopkov. "Povprečno reševanje zadev iz ustavnih pritožb je bilo lani 248 dni, povprečno reševanje splošnih zadev, torej presoje zakonov, je bilo 269 dni. To je relativno dolg rok, vendar je pri takem številu zadev skoraj nemogoče imeti krajše roke," je opozoril. Ob tem je dodal, da imajo ustavni sodniki na mizi še nekaj zadev iz let 2011 in 2012. "To je problem, a sodnikov je devet. Več zadev, ko dobimo, več jih je treba rešit in roki se podaljšujejo. Četudi so zadeve, ki jih prej rešimo, ostale čakajo."

Ob tem velja povedati, da je državni zbor lani ustavil postopek, po katerem bi bila sprejeta sprememba temeljnega in najsplošnejšega pravnega akta naše države, ki bi omejila zadeve, ki pridejo pred ustavne sodnike. "Tega nismo sprejeli z velikim navdušenjem. Ta sprememba bi bila nujna, koristna, predvsem zato, ker bi ustavno sodišče postavila v položaj, da bi izbiralo iz vsega kupa zadev, ki prihajajo, izbralo tiste, ki so pomembne iz ustavnopravnega vidika." Kot je še zatrdil Mozetič, preobremenjenost ustavnega sodišča ne vpliva na kakovost odločitev tega državnega organa.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...