Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

VIDEO: Papež: Bog kliče ljudi z obrobja, da bi odrešenje doseglo vse

Svet | 26.01.2014, 15:32

Medtem, ko pri nas z mnogimi pomenljivimi dogodki in prireditvami obeležujemo nedeljo Svetega pisma, je danes tudi 61. svetovni dan obolelih za gobavostjo, česar se je po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spomnil tudi papež Frančišek. Povabil je k solidarnosti do ljudi, obolelih za to hudo boleznijo, ki živijo v zelo težkih pogojih. Sveti oče je opozoril tudi na razmere v Ukrajini in pozval h konstruktivnemu dialogu ter k izogibanju kakršnemu koli nasilju.

Papež je zagotovil je svojo molitev za vse, ki so v spopadih izgubili življenje in za njihove domače. Tudi množico prisotnih na Trgu sv. Petra v Vatikanu, zlasti otroke, je povabil naj v tišini nekaj trenutkov molijo za mir in naj 3 letnemu dečku, ki je bil žrtev sežiga avtomobila, priporočijo v molitev storilce, da bi svoje dejanje obžalovali in se spreobrnili h Gospodu.

Množico zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je sicer papež Frančišek seznanil z včerajšnjo beatifikacijo v Neaplju. Med blažene je bila prišteta neapeljska kraljica, savojska princesa iz Piemonta Marija Kristina, ki je svoj družbeni položaj uporabila za številna dobra dela. Za njih je črpala moč v globoki duhovnosti in osebni veliki ponižnosti.

Posebnega pozdrava so danes bili nato deležni otroci Katoliške akcije rimske škofije ob zaključku meseca januarja, v katerem so si prizadevali za konstruktivne medsebojne odnose in ga poimenovali „Karavana miru“. Z okna apostolske palače je vsem spregovorila njihova predstavnica in jih spomnila na potrebo vseh otrok sveta po sproščeni in veseli igri. To so izrazili v letošnjem geslu: „Igramo se lahko samo, če si zraven tudi ti! Več ko nas je, lepše je!“ Nato sta s papeževega okna poletela dva bela golobčka, ki sta ju na svobodo izpustila deček in omenjena deklica.

Sicer pa je sveti oče glavno sporočilo današnje nedelje namenil razlagi evangeljskega odlomka današnje nedelje. Iz njega je razvidno, da je Jezus svoje javno delovanje začel v Galileji, v takrat zaničevanem več etničnem področju in ne v Jeruzalemu, ki je bil takrat versko, družbeno in politično središče. In prav s tem postane Galileja simbol odprtosti evangelija za vse narode. V prepletu kultur in nujnosti medsebojnega srečevanje je podobna sodobnemu svetu. S tem nas Jezus – po papeževih besedah - uči, da je njegova vesela novica namenjena prav vsemu človeštvu. Namenjena je vsem, ki jo pričakujejo in tudi tistim, ki se morda ne nadejajo ničesar več, ker ne zmorejo več niti iskati niti prositi. Jezus nas s svojim začetkom v Galileji uči, da ni nihče izključen iz Božjega odrešenja, temveč je res prav nasprotno, da Bog svoje delo raje začenja na obrobju, med zadnjimi, da bi dosegel vse. Uči nas načina, ki je njegov način, ki hkrati izraža vsebino. Ta je: usmiljenje Boga Očeta.

Papež Frančišek pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom v svojem nagovoru spomnil, da je tam na obrobju Jezus izbral tudi apostole. Zato je vse povabil, naj v globini svojega srca predvsem mladi prisluhnejo, ali morda Jezus danes ne kliče prav tu in zdaj tudi njih za glasnike vesele novice. Dejal je

"Dragi prijatelji in prijateljice, Gospod tudi danes kliče! Hodi po poteh našega vsakdanjega življenja. Kliče nas, naj gremo z njim v „Galilejo“ našega časa delat za Božje kraljestvo. Dovolimo, da nas dosežeta njegov pogled in njegov glas ter pojdimo za njim! „Da bo veselje evangelija seglo do skrajnih mej sveta in da nobenemu obrobju ne bo manjkala njegova luč!"

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...