Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Kaj se obeta projektu Teš 6?

Slovenija | 10.01.2014, 15:24

Poslanci koalicije se bodo prihodnji teden seznanili z osnutkom nove koalicijske pogodbe, ki so ga pripravili v PS. Šele nato se bodo začela prava strankarska usklajevanja. Že zdaj je jasno, da bo eden trših orehov projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, saj imajo koalicijske partnerice precej različna stališča. O možnih scenarijih njegove usode je ta teden razpravljala vlada, a slišati je bilo tudi druga mnenja.

V PS so prepričani, da bi morala koalicija razčistiti upravičenost oziroma neupravičenost naložbe Teš 6. DL predlaga zakon za revizijo projekta. To bi bila podlaga za ugotavljanje odgovornosti in nadaljnje odločitve. Kot dodajajo, bi bilo projekt smiselno ustaviti, če bi se izkazalo, da bi ustvarjal izgubo vsak dan. V DeSUS revizijo projekta podpirajo, a ne strinjajo se z njegovo ustavitvijo. Menijo tudi, da Teš 6 v tem trenutku ne sodi v novo pogodbo. V SD medtem ocenjujejo, da bo za državo ceneje, da projekt konča in šele nato opravi temeljito revizijo.

Različne možnosti glede prihodnosti naložbe Teš 6 so na zadnji redni tedenski seji tehtali tudi premierka Alenka Bratušek in člani njene ministrske ekipe. Po besedah Sama Omerzela, ki vodi pristojni resor, je bila razprava burna. Na mizi so bili trije scenariji: da vlada projekt nadaljuje, da ga začasno ustavi in z njim nadaljuje po razjasnitvi vseh vprašanj ter da ga dokončno ustavi. Odločitve za zdaj še ni, a naj bi bila znana v kratkem.

"Treba je vedeti, da je končanega že približno 90 odstotkov projekta, podpisanih je tudi 99 odstotkov vseh pogodb. Če k temu prištejemo vse pozitivne posledice uspešne izgradnje projekta, lahko sklenemo, da je v tem trenutku najpomembneje, da ta projekt nemoteno in pospešeno zaključimo," pojasnjuje direktor Termoelektrarne Šoštanj Peter Dermol. Po njegovih besedah bi z ustavitvijo projekta nastalo za več kot dve milijardi evrov neposrednih stroškov. "Če prištejemo še posredne stroške, je ta številka veliko, veliko višja," je dodal. Poti, da bi projekt zdaj, ko je že toliko narejenega in je vanj vloženega veliko denarja, ustavili, po poročanju Dela ne vidi predsednik upravnega odbora energetske zbornice Marjan Eberlinc. Kot še piše omenjeni časopis, je dokončno ustavitev naložbe za norost označil direktor Elesa Aleksander Mervar. Prepričan je, da se to stroškovno nikakor ne bi izšlo. Da ustavitev gradnje šestega bloka ni smiselna in bi pomenila veliko gospodarsko škodo, menita tudi sindikat in svet delavcev šoštanjske termoelektrarne. Skupaj z generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne Blažem Košorokom se zavedajo, da je Teš steber slovenske energetike, saj proizvede tretjino slovenske električne energije, v sušnih obdobjih tudi polovico.

Številne nevladne okoljske organizacije so medtem opozorile, da je projekt že od samega začetka ekonomsko neupravičen in za preskrbo z električno energijo dokazano nepotreben, sporen z okoljskega in družbenega vidika ter obremenjen s korupcijskimi tveganji. V pozivu koalicijskim strankam, naj ga ustavijo, so poudarile, da mora resen in tehten razmislek o projektu zato upoštevati vse te vidike.

Opozicija želi videti konkretne izračune različnih možnosti glede prihodnosti Teš 6

SDS zaradi neobvladovanja naložbe v šesti blok šoštanjske termoelektrarne zahteva sklic izredne seje državnega zbora. Kot je pojasnil poslanec največje opozicijske stranke Andrej Vizjak, nihče ne ve, kaj se dogaja s projektom ter kakšne bodo posledice za Holding Slovenske elektrarne, slovensko energetiko in javne finance. SDS v zahtevi za sklic seje predlaga, kaj konkretno naj parlament obravnava. Vizjak meni, da bi morala vlada poslancem poročati o zavezah, ki jih je sprejela julija lani, in objaviti ocene tveganj, povezanih s projektom. Kot je opozoril, se bosta Holding Slovenske elektrarne in Termoelektrarna Šoštanj soočala z visokimi izgubami, če bodo cene električne energije nizke, obveznosti do plačil posojil pa so dejstvo. Vizjak se sprašuje, od kod bo vlada črpala denar za pokritje te izgube. Poudaril je še, da zadeva v zvezi s projektom šestega bloka ni rožnata in da ta vlada ni kriva, je pa odgovorna in dolžna iskati rešitve.

"Vesel sem, da je zgodovina pokazala, da je Nova Slovenija v začetku tega mandata ravnala prav, ko je bila edina poslanska skupina, ki je enotno glasovala proti poroštvu za Teš 6. Danes se kaže, da je ta projekt izrazito korupcijsko obremenjen, da tukaj odtekajo velike količine denarja," je medtem za naš radio povedal vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin. Spomnil je, da nekateri izračuni kažejo, da naj bi projekt v prihodnje vsako leto ustvaril 50 milijonov evrov izgube. V N.Si zato pričakujejo, da bo vlada pripravila konkretne izračune, koliko bi stala ustavitev projekta Teš 6 v tem trenutku oziroma kolikšne so predvidene izgube v prihodnjih desetih, dvajsetih letih. "Če bodo izračuni pokazali, da bodo izgube mnogo večje kot bi bil strošek ukinitve projekta, je odločitev na dlani: projekt je enostavno treba končati. Takšni primeri obstajajo. Avstrija je na primer skoraj zgradila jedrsko elektrarno, a se je nato odločila, da je ne bo spustila v življenje in obratovanje," je pojasnil Tonin. Poudaril je še, da so v njegovi stranki siti nenehnega pritiska, da je vse izvršeno dejstvo in da se ničesar ne da rešiti, ker so zadeve pripeljane tako daleč. Kot je dodal, je vse mogoče, če je le dovolj volje.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...