Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Karlo Bolčina (foto: ARO)
Karlo Bolčina

Bolčina in p. Lavrih o papeževem obisku Svete dežele

Slovenija | 07.01.2014, 12:02

Potem ko je papež Frančišek napovedal, da bo maja letos obiskal Sveto deželo, se odzivi kar vrstijo. Komisar za Sveto deželo p. Peter Lavrih poudarja, da papež na Jezusove kraje odhaja kot romar. Dekan v Štandrežu Karlo Bolčina pa je opozoril, da bo papež obiskal kraje, ki so prežeti s strahom, terorizmom in vojno.

Pater Peter Lavrih, ki se te dni mudi s prijatelji Svete dežele na romanju v večnem mestu, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da ga je napoved papeževega obiska Svete dežela razveselila. "Sveti oče je jasno povedal, da gre najprej tja kot romar. Vsi obiski papežev do sedaj so bili s tem namenom, da gre tja kot romar, ne kot politik. Obiskati želi Aman, Betlehem in Jeruzalem. S tem pa želi vsem kristjanom pokazati smer Jeruzalema, smer od koder izhajamo. V Jeruzalemu smo bili rojeni in Cerkev je rojena v Jeruzalemu."

P. Lavrih iz Komisariata za Sveto deželo, ki le lani praznoval 25 let delovanja, je še dodal, da se jeruzalemski romarji v Rimu mudijo prav z namenom povezati Rim in Jeruzalem: "Rim in Jeruzalem sta se povezovala zaradi Kristusove odrešenjske zgodbe in zato smo sedaj v Rimu. In še z enim razlogom, ker letos mineva 50 let, odkar je prvi papež za svetim Petrom, papež Pavel VI, kot prvi papež stopil na tla Palestine in s tem prekinil 1900 let dolgo dobo, ko nobenega papeža iz Rima ni bilo v Palestini."

Na to povezavo je v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril tudi dekan v Štandrežu Karlo Bolčina. "Zgled bratstva, odpuščanja in ene Cerkve, ki ga je dal papež Pavel VI., je danes bolj kakor kdaj koli potrebno za vsakega kristjana, da se zavemo, da smo ena Kristusova Cerkev. S tem, da bo papež šel spet po istih poteh Pavla VI. se mi zdi najprej sporočilo želje, da bi bili vsi eno, kakor je to rekel Jezus na večer velikega četrtka."

Bolčina je opozoril tudi, da bo papež obiskal kraje, ki so prežeti s strahom, s terorizmom in vojno. "Ne smemo pozabiti, da je v bližini Sirija. To so kraji, ki so istočasno žarišče, vrelišče želje po miru, celo angelskem miru, po drugi strani pa vrelišče velikih nasprotij, bodisi glede na narodnosti, žal tudi na vero. Sedanji papež si zelo prizadeva, da bi krščanstvo zopet postalo vera ljudi. Kaj to pomeni? Da je krščanstvo na razpolago vsem ljudem. Kristus je odrešenik vsem ljudem in papež prinaša to sporočilo."

Na vprašanje, ali lahko letos pričakujemo še kakšen papežev obisk zunaj Italije, pa je Bolčina povedal: "Morda. Ne bi se čudil, če bi prej ali slej obiskal rodno Argentino, kar bi bilo po eni strani razumljivo. Ne smemo pa pozabiti na večer, ko je bil izvoljen in se je predstavil Rimu in svetu kot rimski škof in ne kot papež vesoljne Cerkve, čeprav to je, tega nihče ne zanika. Glede na to, da je rimski škof in v zakoniku Cerkvenega prava piše, da mora rimski škof biti doma in skrbeti za svojo Cerkev, občasno pa lahko zapusti svojo krajevno Cerkev."

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...