Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Pohodni čevelj - za varen korak (foto: Ingimage)
Pohodni čevelj - za varen korak

Pojdimo ven!

| 07.01.2014, 15:58

Tudi hladnejše dni je nujno izkoristiti za rekreacijo v naravi. Skoraj povsod je možnost in ustrezna lokacija za hitro hojo, nordijsko hojo, kolesarjenje ali pohod na bližnji hrib. Če imate raje rekreacijo v telovadnicah, vodeno vadbo ali skupinske športe, spodbujamo tudi to, a trudimo se, da bi bili čim več na svežem zraku, kjer si bomo poleg kondicije pridobili še odpornost.

»Telesna dejavnost zunaj, v naravi, ima še dodatne prednosti in ugodne učinke. V tem času je prisotnih manj alergenov v zraku, zato so lahko zunaj aktivni tudi tisti, ki jih spomladi in poleti pestijo alergije. Narava in naravno okolje blagodejno vplivajo na naše čute in dobro počutje, zato je telesna dejavnost v naravi koristna tako za telo kot za dušo,« meni dr. med. Janet Djomba z Inštituta za varovanje zdravja. Nenazadnje je takšna rekreacija poceni, saj potrebujemo samo ustrezno obleko, obutev in morda kolo.

Jeseni in pozimi lahko izvajamo skoraj vse aktivnosti, ki jih sicer izvajamo v toplejših letnih časih, le opremo moramo prilagoditi. »Za zdravega posameznika omejitev, razen stopnje telesne pripravljenosti, praktično ni. V naših krajih je zelo redko tako mrzlo, da bi bilo treba naravo zamenjati za telovadnico,« pojasnjuje dr. Djomba. Izjema so začetniki, ki se šele navajajo na redno telesno dejavnost, tisti naj vadbo prestavijo v notranje prostore takrat, ko se zunaj zaradi mraza počutijo neprijetno. Enako velja za intenzivnejše vadbe, kot so tek ali hitro kolesarjenje. Dr. Djomba pravi: »Nizke temperature za zdravega posameznika niso škodljive, vendar se vseeno med vadbo morate počutiti dobro. Občutek mraza je različen pri vsakem posamezniku, res pa je, da starejše hitreje in bolj zebe.« Zima je seveda čas za zimske športe, kot so tek na smučeh, smučanje in drsanje. Če se teh dejavnosti lotevate prvič, je smiselno, da to naredite pod izkušenim vodstvom, saj se tako zmanjša možnost poškodb.

Pozitivni učinki hoje

Z redno hojo skrbimo za kondicijo in zmanjšamo verjetnost za srčno-žilna obolenja v zrelih letih. Za zdravje srca in ožilja bi moral vsak poskrbeti vsaj za pol ure dnevne rekreacije. Tisti, ki hodijo hitreje, dočakajo daljšo starost. Hitrejšo hojo dosežemo z rednimi pohodi – sprehodi, s katerimi vzdržujemo kondicijo. 

Ni potrebno, da hojo jemljemo kot obliko rekreacije, vključimo jo lahko v svoj vsakdan. Tudi v hladnih dneh! Trudimo se namesto dvigala uporabljati stopnice, k sv. maši ali do trgovine, pošte, na obisk, … se odpravimo peš, nekako „prisiljeni“ pa smo se sprehajati, če imamo doma štirinožnega pasjega prijatelja. Priporočljivo je, da se med hojo malce zadihamo (hitra hoja!) in pospešimo utrip srca, nikar pa ne pretiravajmo. 

Na splošno se med gibanjem in po njem počutimo bolje. S hojo lahko uspešno zmanjšamo stres, tesnobo in depresijo. Kratki dnevi naj nam nikar ne služijo za izgovor, da ne gremo ven. Obvezna spremljevalka na sprehodu pa naj bo (vsaj!) kresnička!

Članek lahko v celoti preberete v reviji PRO (december 2013).

Rekreacija v družbi? Neprecenljivo. Med gibanjem je dovolj časa za klepet in smeh, da se tudi naša duša malce
Rekreacija v družbi? Neprecenljivo. Med gibanjem je dovolj časa za klepet in smeh, da se tudi naša duša malce "razmiga. Veselje na Kobilji glavi (1.475 m). © UH

Rekreacija v družbi? Neprecenljivo. Med gibanjem je dovolj časa za klepet in smeh, da se tudi naša duša malce "razmiga. Veselje na Kobilji glavi (1.475 m).

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...