Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak

Peterle: Za kandidate na pomembnih funkcijah bi morali iskati najboljše ljudi

Slovenija | 03.01.2014, 16:26

Danilo Türk, ki od konca decembra ni več upravičen do nekaterih ugodnosti nekdanjega predsednika države, namerava kandidirati za generalnega sekretarja Združenih narodov. Vlada Alenke Bratušek ga pri tem podpira. Zunanji minister Karl Erjavec meni, da je to v interesu Slovenije. Da je podpora kandidature kateregakoli Slovenca za tako pomemben položaj dobrodošla, ocenjujejo ostali ministri. Gregor Virant, ki je na čelu notranjega resorja, ob tem obžaluje, da je vlada ni izkazala tudi evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, ki je želel nedavno kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope. Ta je v pogovoru za naš radio dejal, da je spet prišla na dan naša stalna politična polarizacija.

Zdajšnjemu generalnemu sekretarju svetovne organizacije Ban Ki Munu mandat poteče konec leta 2016. Türk ima tako za pripravo svoje kandidature približno dve leti časa. "Gre za kandidaturo, ki je v tem trenutku osebna, pomembno je, da jo vlada podpira in da bo po svojih zmožnostih nudila vsebinsko podporo, a to ne pomeni dodatnih materialnih obveznosti za proračunska sredstva," je pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Odzivi so različni. V SDS so se v sporočilu, objavljenem na svoji spletni strani, vprašali, "kako si drugorazredni kandidat ob podpori vlade, ki ji zaupa vse manj državljanov, predstavlja, da bo branil človekove pravice in temeljne svoboščine po svetu in doma, če zagovarja pozitiven odnos do totalitarnih zločinov". Kaj pravijo v koaliciji? Virant, ki je tudi predsednik DL, je prepričan, da bi morali vsi podpreti kateregakoli Slovenca, ki bi kandidiral za tako pomembno funkcijo. Kot je dodal, je škoda, da vlada ni podprla tudi Peterleta, "ker je odlično, če Slovenci zasedajo oziroma imajo možnost zasesti tako funkcijo". Kmetijski minister Dejan Židan, ki bi bil vesel, če bi na čelo Združenih narodov prišel Slovenec, je ocenil, da je bil pristop Peterleta, ki je želel kandidirati za prvega moža Sveta Evrope, neprofesionalen. "Drugače potekajo stvari tako, da se pripravljaš že nekaj tednov prej, argumentiraš svojo namero, na svojo stran pridobiš vlado, tako da mislim, da tudi tukaj potem ne bi bilo problema," je ob tem še pojasnil podpredsednik SD. Vodja naše diplomacije Erjavec, ki je tudi prvak DeSUS, je opozoril, da se kandidaturi razlikujeta. Türkova je po njegovih besedah osebna, Peterletovo bi morala predlagati vlada, a jo je evropski poslanec podal v zadnjih urah pred iztekom roka in je tudi ni obrazložil.

"Gospod minister je prišel s to izjavo v nasprotje s samim seboj. Povedati moram, da je, ko sem mu izrazil pripravljenost za kandidaturo, to zelo podprl in dejal, da je treba iti čez strankarske okvire, gledati na interes Slovenije in izrazil prepričanje, da bomo to pot tega sposobni," je za naš radio povedal Peterle. Poudaril je še, da sam s svojo kandidaturo ne bi nadaljeval, če s tem ne bi soglašal tudi zunanji minister kot uradni predlagatelj. "Poslušamo tehnične izgovore, a očitno je, da ni bilo politične volje, čeprav so zunanji minister sam in tudi vlada, saj sem govoril s predsedniki vseh koalicijskih strank, vedeli za to pravočasno. Torej tehnika tukaj ni bila ovira, šlo je za pomanjkanje volje in sektaški odnos," je prepričan.

Peterle še meni, da gre za dvojna merila. "Tudi mesto generalnega sekretarja Sveta Evrope, v katerem je skupaj 47 držav, bi bilo zelo pomembno, vendar vlada ni iskala primernega kandidata, čeprav jih je glede na kriterije kar nekaj na razpolago," je spomnil.

Po besedah evropskega poslanca bi bilo državotvorno, če bi za takšne funkcije, ki bi bile v čast naši državi, iskali najboljše ljudi, "ne zgolj po strankarskem kriteriju oziroma barvi trenutne vlade, ampak v slovenskem interesu. Igro bi morali odpreti in omogočiti, da do te možnosti pridejo najboljša imena".

Peterle je Türku zaželel vse dobro, saj načeloma podpira takšne kandidature. "A po drugi strani vemo, kakšen je bil odnos gospoda Türka do vernih in do dejanj totalitarne oblasti po drugi svetovni svetovni vojni, kar gotovo ni najboljša popotnica za tako pomembno mesto," je dodal. Kakšne so možnosti nekdanjega predsednika države? Kot so spomnili strokovnjaki, je pomembno, da je Türk v Združenih narodih že igral neko vlogo, a hkrati opozarjajo, da brez jasne podpore državnega aparata ne bo šlo. "Čudi me, ker minister Erjavec pravi, da v tem primeru vladna podpora ni potrebna, saj to gre prek vlad. Gotovo to nekaj stane, a tudi zato menim, da bi bilo takšne pomembne funkcije oziroma kandidature zanje smiselno obravnavati na nacionalni ravni," pa je za Radio Ognjišče povedal Peterle. Dejstvo, da bi Slovenec zasedel tako pomemben položaj, bi sicer po njegovem lahko okrepilo ugled naše države v svetu.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...