Rok MihevcRok Mihevc

Slepi fotograf Evgen Bavčar: "Vse človeštvo je slepo v odnosu do Kristusa"

| 14.12.2013, 10:31 Blaž Lesnik

V teh adventnih dneh, ko se dan sicer krajša, a je Svetloba vse večja, smo pred mikrofon povabili slepega fotografa, filozofa, esejista in publicista Evgena Bavčarja. Pravi, da advent zanj pomeni prvič upanje, potem pa hrepenenje po luči. S posebnim veseljem vedno pričakuje praznik Sv. Lucije, ki je zaščitnica vseh slepih.

Pri dvanajstih letih je pri nesreči (eksplozija bombe) izgubil vid. A se v svetu teme ni izgubil. Evgen Bavčar je doktoriral na ugledni sorbonski univerzi v Parizu, je tudi dvakratni častni doktor znanosti in vodja Laboratorija za nevidno v Mehiki. "Heidegger pravi: nimamo zato oči, da vidimo, ampak KER vidimo, imamo oči. Vidimo pa z možgani. Gledanje je nekaj notranjega, je actus mentis. Je duhovno dejanje. Tako je tudi človeštvo slepo do transcendentnih figur ... mi smo v poziciji slepih vsi."

Svetovno znan pa je tudi kot fotograf, razstavlja po vsem svetu. Na vprašanje, ki se zastavlja samo po sebi, kako namreč slep človek lahko fotografira, odgovarja: "Moja fotografija nastaja v temi. To se pravi: postavim aparat in potem uporabljam žepne svetilke, s katerimi osvetljujem osebe ali predmete. Ravno zaradi tega izhodišča - teme in ne svetlobe, me opisujejo kot četrtega izumitelja fotografije. Ker vsi fotografi najprej iščejo luč."

Govori sedem jezikov, a ima slovenščina med njimi prvo mesto: "Slovenščina je jezik luči, jezik zelenega, jezik modrine. Modra barva, iz vipavskega neba. Barva neba, barva trave. In če rečem zeleno, moram reči po slovensko, da je zeleno. Tudi če rečem v francoščini ali po nemško, špansko ali portugalsko... Ni, ni tako zeleno. Zeleno je samo v slovenščini. To je pa tista intimnost otroštva, intimnost jezika, intimnost podob, h katerim se pač vračam, ko se vračam k temu čudežnemu ogledalu otroštva."

Veliko potuje, živi pa deloma v Franciji, deloma v Sloveniji (Lokavec pri Ajdovščini). Dogodke doma pozorno spremlja: "Samo ljubezen in lepota lahko reši slovenstvo. Ne pa da vidim v svojem sosedu sovražnika, da je politični nasprotnik sovražnik, ki ga je treba ustreliti.. Mene to zelo boli."

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...